Z dyńki można nie tylko dostać, ale też zrobić pyszną zupę krem ;)
Krem z dyni kojarzy się raczej z inną aurą, ale co poradzić gdy to właśnie wiosną przychodzi na niego ochota? Na szczęście udało się przechować w zamrażarce trochę pozostałości po jesiennym pichceniu cudów z dyni :) W październiku zupa idealnie rozgrzewa, a w kwietniu... no cóż też może rozgrzać (szczególnie gdy wieczorami wciąż temperatura oscyluje koło zera!), ale i zaspokoić największy głód!
Już myślałam, że miksowanie i wcinanie zupek znudziło mi się na dobre, a tu jednak taka niespodzianka :) Wystarczyło otworzyć zamrażarkę i odkryć, że wciąż można w niej znaleźć trochę jesieni! Jeśli u Was nie ma "takiego dobrobytu" w zamrażarce i po jesieni już ani śladu to zawsze pozostaje szperanie w sklepowych zamrażarkach. Sprawdziłam! O samą mrożoną dynię trudno, ale z łatwością można trafić na fit mix dyniowy, w którym dyni całkiem sporo. Poszukiwania Was zniechęcają? To pozostaje już tylko czekać do października :)
Krem z dyni
Przygotuj składniki. Dynia, cebula i kilka ziemniaków.
Imbir!
Podsmażamy cebulę, dynię i ziemniaki
Zalewamy bulionem.
Nie zapomnij o curry!
Teraz czas na grzanki :) Pamiętacie jak pisałam o nich w czasie płynnej diety? Teraz nic nie stało na przeszkodzie, żeby przygotować te chrupiące pyszności.
Wyglądają wyśmienicie i są nieporównywalnie lepsze od takich sklepowych...
Zupa gotowa! Dodaj grzanki, łyżkę śmietany i pół łyżki miodu.
Przepis:
(4 porcje)
1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni (chcesz gęstszego kremu weź 1,5 kg)
1 cebula
4 ziemniaki
kawałek korzenia imbiru (ok. 3 cm)
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
2 łyżki masła
pieprz i sól
4 łyżki gęstej śmietany
GRZANKI:
pół weka (kromki pokrojone w drobne kawałki)
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy
3 łyżki musztardy
1. W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę, dynie i ziemniaki. Podsmażaj ok. 5-10 min.
2. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka. Podsmażaj jeszcze chwilkę.
3. Przygotuj bulion warzywny i wlej go do garnka z dynią, cebulą i ziemniakami. Dodaj curry. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Sprawdź czy ziemniaki i dynia są miękkie.
4. Zdejmij garnek z ognia, zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem (jak lubisz dodaj 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej).
5. Zanim podasz krem przygotuj grzanki! Podawaj krem z łyżką śmietany i łyżeczką miodu, oraz grzankami :)
Grzanki: Roztop kilka łyżek masła, dodaj 2 łyżki oliwy i 3 łyżki musztardy. Wymieszaj. Pokrój kromki chleba w kostkę i zamocz dokładnie w miksturze :) Rozłóż kostki chleba na blasze (pamiętaj o papierze do pieczenia) i wstaw do piekarnika na 170°C na max. 15 min. Nie zapomnij o grzankach! Trzeba je kilka razy przemieszać na blasze.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz