18 kwietnia 2012

z dyńki!


Z dyńki można nie tylko dostać, ale też zrobić pyszną zupę krem ;)

Krem z dyni kojarzy się raczej z inną aurą, ale co poradzić gdy to właśnie wiosną przychodzi na niego ochota? Na szczęście udało się przechować w zamrażarce trochę pozostałości po jesiennym pichceniu cudów z dyni :) W październiku zupa idealnie rozgrzewa, a w kwietniu... no cóż też może rozgrzać (szczególnie gdy wieczorami wciąż temperatura oscyluje koło zera!), ale i zaspokoić największy głód!

Już myślałam, że miksowanie i wcinanie zupek znudziło mi się na dobre, a tu jednak taka niespodzianka :) Wystarczyło otworzyć zamrażarkę i odkryć, że wciąż można w niej znaleźć trochę jesieni! Jeśli u Was nie ma "takiego dobrobytu" w zamrażarce i po jesieni już ani śladu to zawsze pozostaje szperanie w sklepowych zamrażarkach. Sprawdziłam! O samą mrożoną dynię trudno, ale z łatwością można trafić na fit mix dyniowy, w którym dyni całkiem sporo. Poszukiwania Was zniechęcają? To pozostaje już tylko czekać do października :)



Krem z dyni 

Przygotuj składniki. Dynia, cebula i kilka ziemniaków. 


Imbir!

Podsmażamy cebulę, dynię i ziemniaki

 Zalewamy bulionem. 

Nie zapomnij o curry! 

Teraz czas na grzanki :) Pamiętacie jak pisałam o nich w czasie płynnej diety? Teraz nic nie stało na przeszkodzie, żeby przygotować te chrupiące pyszności. 


Wyglądają wyśmienicie i są nieporównywalnie lepsze od takich sklepowych...

Zupa gotowa! Dodaj grzanki, łyżkę śmietany i pół łyżki miodu. 


Przepis: 
(4 porcje) 

1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni (chcesz gęstszego kremu weź 1,5 kg)
1 cebula
4 ziemniaki 
kawałek korzenia imbiru (ok. 3 cm) 
1 litr bulionu warzywnego 
1 łyżeczka curry 
2 łyżki masła 
pieprz i sól 
4 łyżki gęstej śmietany 

GRZANKI: 
pół weka (kromki pokrojone w drobne kawałki)
4 łyżki masła 
2 łyżki oliwy 
3 łyżki musztardy 

1. W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę, dynie i ziemniaki. Podsmażaj ok. 5-10 min. 
2. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka. Podsmażaj jeszcze chwilkę. 
3. Przygotuj bulion warzywny i wlej go do garnka z dynią, cebulą i ziemniakami. Dodaj curry. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Sprawdź czy ziemniaki i dynia są miękkie. 
4. Zdejmij garnek z ognia, zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem (jak lubisz dodaj  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej). 
5. Zanim podasz krem przygotuj grzanki! Podawaj krem z łyżką śmietany i łyżeczką miodu, oraz grzankami :) 

Grzanki: Roztop kilka łyżek masła, dodaj 2 łyżki oliwy i 3 łyżki musztardy. Wymieszaj. Pokrój kromki chleba w kostkę i zamocz dokładnie w miksturze :) Rozłóż kostki chleba na blasze (pamiętaj o papierze do pieczenia) i wstaw do piekarnika na 170°C na max. 15 min. Nie zapomnij o grzankach! Trzeba je kilka razy przemieszać na blasze. 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz