30 kwietnia 2012

idealny "dodatek" do kawy


Jaki posiłek może być lepszy od śniadania? Chyba tylko niespieszne drugie śniadanie z kubkiem kawy i gazetą w ręku... i oczywiście z samodzielnie przygotowaną drożdżową struclą jabłkową. Na samą myśl czuję przyjemne ciepło w żołądku :)

Wspominałam już, że właśnie poranne jedzenie lubię najbardziej? Pewnie nie raz... Jak tylko mogę staram się urozmaicać sobie tą część dnia przeróżnymi spożywczymi rarytasami ;) Bo ileż można jeść same kanapki? Dziś będzie bardziej deserowo, ale jeszcze w tym tygodniu zaproponuję Wam bardzo zdrowe śniadanie - idealną alternatywę dla płatków śniadaniowych.

Ciasta drożdżowego (bo właśnie takie dziś zrobimy) może nie przygotowuje się w 15 min, ale moment w którym z piekarnika wyciągniemy gorącą i pięknie pachnącą drożdżową przekąskę osłodzi nam wszystkie trudy :) Gwarantuję, że jeśli zrobicie ją sami będzie smakować o niebo lepiej niż niejedna drożdżówka z piekarni na rogu :) Zaczynamy? Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych kulinarnych blogów.

Drożdżowa strucla jabłkowa

Przygotuj ciasto drożdżowe i daj mu urosnąć. 

Zajmij się jabłkami ... 

i aromatycznym wypełnieniem strucli.  

Ciasto urosło, więc czas jest rozwałkować. Moje było trochę zbyt mokre, stąd taka ilość mąki do podsypania.

"Posypka" i jabłka trafiają na ciasto. 

I zawijamy! Najtrudniejsze zadanie. 

Powstają dwa monstrualne rogale ;) Smarujemy je jajkiem, by pięknie się zrumieniły. 

Chrupiące, pachnące, gorące, pyszne ....


Przepis: 
(dwa wielkie rogale)
CIASTO: 
2 łyżeczki świeżych drożdży (1 opakowanie)
1/4 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
6 łyżek cukru 
szczypta soli 
180 g masła (3/4 kostki) 
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub kardamon) 
4 jajka 
4-5 szklanek mąki 
1 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka
cukier gruba rafinada do posypania 

NADZIENIE: 
3-4  twarde jabłka 
sok z jednej cytryny 
3/4 szklanki brązowego cukru 
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
szczypta soli 
1/2 szklanki mąki 
3 łyżki masła 

CIASTO: 
1. W miseczce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i łyżką cukru. Mikstura się spieni, odstaw na ok. 10 min. 
2. W dużej misce (ja użyłam naczynie z robota kuchennego, który zrobił większą część pracy za mnie:)) połącz resztę cukru, masło, przyprawę do piernika i sól. Wolno mieszaj przez około 3 min. Dodaj 3 jajka i szklankę mąki, wymieszaj. Tym razem dodaj 2 szklanki mąki, drożdżową miksturę i ciepłe mleko. Mieszaj aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Ciasto będzie mokre, dodaj 1,5 szklanki mąki (wciąż mało? dodaj jeszcze pół szklanki) i połącz. Ugniataj ciasto rękami jeszcze około 5 min.
3. Wstaw ciasto do miski i przykryj ręczniczkiem, odstaw na godzinę. Możesz wstawić ciasto w misce do piekarnika na 50°C (bez ręczniczka!) wtedy oczekiwanie skróci się do około 40 min. 

NADZIENIE: 
1. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj je z sokiem z cytryny, 1/4 szklanki cukru brązowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, gałką muszkatołową i solą. Jabłka gotowe :) 
2. W drugiej miseczce, wymieszaj mąkę, resztę cukier brązowy, sól i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dodaj masło i palcami wmieszaj je w mączną mieszankę. Nie powstanie z tego jednolita masa, tylko kruszonka. 

ROGALE: 
1. Ciasto drożdżowe urosło, rozdziel je na dwie części i rozwałkuj każdą osobno na stolnicy posypanej mąką. Powinieneś otrzymać prostokątny półcentymetrowy placek :) Posyp placek połową kruszonki (musi starczyć jeszcze na kolejny) i połową jabłek w cynamonie. Zacznij zwijać ciasto, powoli i ostrożnie. Nie musi być ciasno. Na koniec uformuj rogal i delikatnie ponacinaj go nożem (jak na zdjęciu). Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp gruboziarnistym cukrem. Rogalowa strucla drożdżowa gotowa :) Przygotuj drugą z pozostałego ciasta i nadzienia. 
2. Wstaw do piekarnika na 180°C i piecz 35 min. 
3. Zrobiłeś swoje własne ciasto drożdżowe :) Jedz, popijając kawę :) 

SMACZNEGO! 


2 komentarze:

  1. W pyte bomba ! i to nie wazne, ze z cynamonem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie strucla jabłkowa, nie było strucli nie było kawy ;p

    OdpowiedzUsuń