Jak Wam się podoba? Ja uwielbiam ten widok, a smak jeszcze bardziej ;)
Spaghetti carbonara, może ktoś zarzuci, że nie do końca "prawdziwe włoskie", ale za to jakie pyszne ;) Raczej nie dietetyczne, ale jakie sycące! I jak pięknie pachnie! Jeśli macie ochotę na porządny obiad to carbonara jest idealna. Pracy nie jest dużo, a efekt oszałamiający :) Właściwie zawsze mogłabym ją jeść! Za każdym razem żałuję, że tak mało zrobiłam i nie zostaje już nic na drugi dzień...
Spaghetti Carbonara
Ugotuj makaron.
Przygotuj boczek. Krojenie to najbardziej pracochłonna część przygotowań.
Podsmaż na oliwie.
Zetrzyj parmezan albo kup już starty ;)
Przygotuj serki topione.
Do gara!
Mhh to jest to :)
Szczypiorek - żeby pięknie wyglądało i pachniało świeżością :)
Jemy! Używacie widelca i łyżki? Ja nie umiem się bez nich obyć ;)
A może jeszcze trochę "zielonego"? Idealny obiad!
Przepis:
400 g makaronu spaghetti
200 g wędzonego boczku (chcesz bardziej "mięsne"? dołóż więcej)
200 g śmietankowego serka topionego
200 g śmietany 30% lub 22% (mały kubeczek lub troszkę więcej)
5 żółtek
80 g startego parmezany
2 ząbki czosnku
oliwa
2 łyżki masła
szczypiorek
sól
pieprz
1. Ugotuj makaron al dente. Zwykle od momentu zagotowania się wody i wrzucenia makaron trwa to 8-9 min.
2. Pokrój boczek w paseczki / kwadraciki ;)
3. Obierz czosnek i podsmaż go na oliwie. Zdejmij go z patelni. Na tak przygotowaną oliwę wrzuć boczek i podsmaż go.
4. W misce roztrzep żółtka ze śmietaną. Dodaj starty parmezan i przypraw solą i pieprzem. Ja wolę więcej pieprzu niż soli (boczek jest słony)
5. W większy garnku rozpuść masło, wrzuć makaron, boczek i pokrojony drobno serek topiony. Podgrzewaj na małym ogniu i stale mieszaj (trzeba do tego trochę siły). Serek musi się rozpuścić.
6. Zdejmij garnek z ognia i powoli dodawaj masę śmietanowo-jajeczną. Podgrzewaj i mieszaj jeszcze chwilę, by sos zgęstniał i "oblepił" makaron.
7. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz