24 kwietnia 2012

małe, słodkie, truskawkowe cudo


Idealne połączenie muffina i truskawki jest możliwe i jest pyszne. Tak pyszne, że 14 muffinów znika nie zdążywszy nawet do końca ostygnąć ;)

Pisałam już, że taka kombinacja na pewno usatysfakcjonowałaby moje podniebienie ;) Niestety... jak na złość w sklepie borówek nie zastałam, za to z małych plastikowych koszyczków "uśmiechały się" do mnie piękne, czerwone truskawki. Nie mogłam się oprzeć, zwinęłam dwa opakowania (tak, tak rzadko kończy się na jednym... znacie już historię ciasta francuskiego, choć tym razem dobrze wiedziałam co czeka moje truskawki). Pewnie ktoś powie, że truskawki w kwietniu nie smakują truskawką i niestety będzie miał rację. Nie są tak pachnące i soczyste jak te w czerwcu, ale z muffinem... no z muffinem, a właściwie W muffinie są idealne :) Wypróbowałam nowy przepis z rewolucyjnym "podejściem do masła". Zapraszam na udany eksperyment!

Muffiny truskawkowe 

I jak tu się nie skusić? 

Zabieramy się za krojenie. 

Sekret tkwi w maśle. W żółtego musi stać się brązowe ;) Cudowna przemiana!

Płynne składniki - tym razem z mlekiem. 

Płynne do suchych. Nie ma nic prostszego.

Mieszamy. Pamiętaj! Nie za długo. 

Przygotuj kruszonkę :) O tak, tym razem muffin z posypką.

Napełnij foremki. 

Posyp kruszonką. 

Wstaw do piekarnika.

Nie czekaj za długo nim ostygną tylko jedz :) 

Przepis: 
(12-14 muffinów) 
2 szklanki pokrojonych truskawek (ok. 400 g) 
350 g mąki 
200 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek masła 
100 ml mleka 
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego 

NA KRUSZONKĘ: 
3 łyżki masła 
70 g mąki (pół szklanki) 
3 łyżki cukru 

1. Nastaw piekarnik na 180°C. Przygotuj formę na muffiny (ja wykładam ją zawsze jeszcze papierowymi foremkami). 
2. Przygotuj masło :) Rozpuść powoli masło w rondelku. Masło się spieni a potem zacznie skwierczeć. Później zacznie brązowieć. Podgrzewaj i zdejmij z pieca dopiero gdy będzie już lekko brązowe (nie czarne ;)). Roztopione masło musi ostygnąć. 
3. Wymieszaj ze sobą płynne składniki: mleko, jajko, żółtko i ekstrakt. Dodaj ostygnięte masło. 
4. Teraz połącz suche składniki (wystarczy użyć drewnianej łyżki): mąka, cukier i proszek do pieczenia. Do suchych składników wlej mokre i dodaj umyte i pokrojone truskawki. Wymieszaj ostrożnie i tylko kilka razy. 
5. Przygotuj kruszonkę: Połącz masło, mąkę i cukier palcami. 
6. Napełnij foremki do muffinów ciastem do 3/4 wysokości. Górę posyp kruszonką. Wstaw muffiny do piekarnika na ok. 18 min. Wyjmij i jedz. Jeszcze ciepłe są najlepsze :)

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz