23 kwietnia 2012

bolognese bez spaghetti!?


Jak wygląda? Według mnie wyśmienicie i muszę Wam powiedzieć, że równie świetnie smakuje :)

Myślę, że każdemu zdarza się to czasami w trakcie "wizyty" w supermarkecie... Maszerując między sklepowymi półkami, czytacie skrupulatnie rozpisaną listę zakupów, aż tu nagle COŚ przyciąga Waszą uwagę. To COŚ zwykle jest jakimś rarytasem, na który nie pozwalacie sobie zbyt często przy okazji zakupów, ale bywa też tak, że COŚ wcale nie kosztuje dużo i nie jest aż tak rzadkie i niezwykłe. Jest za to wizualnie atrakcyjne, brzmi smacznie, cena kusi, a mózg mówi "mam na to COŚ ochotę!". W głowie jeszcze brak precyzyjnej wizji tego czego oczekujemy od COSia! Co z COSiem będzie? Co z tym zrobić? Jeszcze nie wiadomo, ale już leży w koszyku i to żeby jedno opakowanie... NIE! Jedno mało, przecież cena dobra trzeba wziąć dwa! I tak właśnie trafiam do domu z dwoma opakowaniami ciasta francuskiego...

A potem staję przy kuchennym blacie, otwieram szafki i szukam co by do niego włożyć ;) O dziwo, nie mam ochoty na słodkości... więc tak zaczyna się ta przygoda z bolognese bez spaghetti, z bolognese w kieszonkach :)




Kieszonki z ciasta francuskiego z farszem a'la bolognese 

Wow! Ale mi wyszła długa nazwa ;) Idealnie by się nadawała do menu jakieś wykwintnej restauracji. Restauracji swojej jeszcze nie macie? Ja też, a szkoda... Warto jednak wypróbować w ramach obiadu lub ciepłej imprezowej przekąski :) 

Zacznij od przygotowania składników. Mięso! Czyżby pierwszy raz na blogu? ;) 

Nie zapomnij o czosnku!

Cebulę obierz, pokrój i podsmaż. 

Dodaj mięso. 

A teraz reszta: pomidory (z puszki), kukurydza (z puszki), czosnek, bazylia, szczypiorek, sól, pieprz. Dopraw jak lubisz :) Farsz gotowy! 

Teraz czas na ciasto. Farsz pakujemy w kieszonki.

Posmaruj ciasto białkiem, ładnie się zarumieni. 

Do piekarnika. 

Na koniec posyp startym parmezanem. 

Mhhh rewelacja!

Przepis: 
(12 kieszonek) 
2 opakowania ciasta francuskiego 
1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
1 duża cebula
2 puszki pomidorów 
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka kukurydzy 
4 ząbki czosnku 
bazylia (najlepiej świeża) 
szczypiorek 
starty parmezan
sól, pieprz

1. Obierz cebulę, drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Dodaj mięso mielone i podsmażaj. 
2. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj pomidory z puszki (możesz nie dodawać całego sosu pomidorowego z puszki, wtedy nie będziesz miał problemów ze zbyt płynnym farszem). Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku. Następnie dodaj kukurydzę, bazylię i szczypiorek. Podgrzewaj powoli, farsz musi zgęstnieć. Nie może być za rzadki, dlatego jeśli jest zbyt płynny dodaj koncentratu pomidorowego. 
3. Rozłóż ciasto francuskie (nie trzeba go już rozwałkowywać). Jedno opakowanie ciasta dzielimy na 6 kwadratów. Do każdego wkładamy dużą łyżkę farszu i pakujemy ;) Dokładnie sklejaj rogi, żeby farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia. 
4. Ułóż "pakieciki" na blasze i posmaruj białkiem. Wstaw do piekarnika na ok. 20 min w 180°C. Zerkaj czy nie przypiekają się zbyt mocno. Na koniec posyp każdą kieszonkę startym parmezanem i piecz jeszcze 5 min. Podawaj ciepłe :) 

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz