Szejk zielony nie arabski ;)
Gdy czuję, że przydałby mi się zastrzyk witaminowy, zerkam do lodówki i wyciągam coś zielonego. Na zielonym się nie kończy, warto poszukać jakiś owoców. Wszystko trafia do blendera i bomba witaminowa gotowa. Trzeba pamiętać, by zachować odpowiednie proporcje owoców i zielonych warzyw. 60/40 to idealna proporcja, która sprawia, że koktajl ma smak owocowy z lekkim posmaczkiem "sałatowym", a nie odwrotnie co mogłoby być nie do zniesienia dla naszych kubków smakowych.
Zielone koktajle stały się ostatnio bardzo popularne, więc lansujmy się na zielono ;) Jeśli chcecie się upewnić, że robicie to dla zdrowia, poczytajcie TU i TU.
Zielony koktajl ze szczawiem
Przygotuj składniki. Umyj, obierz ...
... i wrzuć do blendera. Dodaj miód i trochę wody.
Gotowe!
Przepis:
(1 szklanka)
garść szczawiu
1 banan
1 kiwi
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oliwy
1/3 szklanki wody
1. Umyj szczaw, obierz banana i kiwi. Wrzuć do blendera, dodaj miód, oliwę i wodę. Zmiksuj. Pij od razu :) Zielonych koktajli nie powinno się przechowywać, bo tracą swoje właściwości zdrowotne.
Zamiast szczawiu można dodać świeże liście szpinaku. Warto poeksperymentować :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz