25 kwietnia 2012

zielony koktajl


Szejk zielony nie arabski ;)

Gdy czuję, że przydałby mi się zastrzyk witaminowy, zerkam do lodówki i wyciągam coś zielonego. Na zielonym się nie kończy, warto poszukać jakiś owoców. Wszystko trafia do blendera i bomba witaminowa gotowa. Trzeba pamiętać, by zachować odpowiednie proporcje owoców i zielonych warzyw. 60/40 to idealna proporcja, która sprawia, że koktajl ma smak owocowy z lekkim posmaczkiem "sałatowym", a nie odwrotnie co mogłoby być nie do zniesienia dla naszych kubków smakowych.

Zielone koktajle stały się ostatnio bardzo popularne, więc lansujmy się na zielono ;) Jeśli chcecie się upewnić, że robicie to dla zdrowia, poczytajcie TU i TU.
Zielony koktajl ze szczawiem 

Przygotuj składniki. Umyj, obierz ...

... i wrzuć do blendera. Dodaj miód i trochę wody.

Gotowe!

Przepis: 
(1 szklanka) 
garść szczawiu 
1 banan
1 kiwi 
1 łyżeczka miodu 
1 łyżeczka oliwy
1/3 szklanki wody 

1. Umyj szczaw, obierz banana i kiwi. Wrzuć do blendera, dodaj miód, oliwę i wodę. Zmiksuj. Pij od razu :) Zielonych koktajli nie powinno się przechowywać, bo tracą swoje właściwości zdrowotne. 

Zamiast szczawiu można dodać świeże liście szpinaku. Warto poeksperymentować :)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz