6 kwietnia 2012

mazurki last minute


Jak weszłam dziś do kuchni tak sprawa bab i mazurków pochłonęła mnie do reszty... :)

Mam dzisiaj dla Was dwa przepisy na wyśmienite mazurki. Jeden z nich pochodzi stąd i w moim wykonaniu jest w postaci małych tarteletek :) Wygląda bajecznie, a zapach jaki rozchodzi się po domu w czasie przygotowań jest niesamowity.

Pomysł na drugi mazurek zaczerpnęłam stąd. Ten już bardziej tradycyjny, bo kajmakowy, ale równie wyśmienity. Zdjęć niestety niewiele udało się zrobić w trakcie przygotowań, ale myślę że to zrozumiecie :) W ferworze walki ciężko sięgnąć po aparat...

Mazurek / Tarta pomarańczowa

Najbardziej pracochłonna część, przygotowanie smażonej skórki pomarańczowej. 

Ten kolor i zapach, nic dodać nic ująć :) 

Mój najnowszy zakup - tarteletki ;)

Prawie gotowe... Jeszcze tylko migdały i polewa. 



Przepis: 
(4 tarteletki) 
CIASTO: 
200 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
150 g miękkiego  masła 
1 żółtko 
80 g cukru pudru 

MASA POMARAŃCZOWA: 
pokrojona skórka z 5 pomarańczy 
cukier
woda
270 g konfitura / dżem morelowy (słoiczek)

płatki migdałowe do dekoracji 

1. Przygotuj ciasto. Rozetrzyj masło z cukrem pudrem. Dodaj żółtko, mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną. Zagnieć ciasto i owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 
2. Dokładnie umyj pomarańcze. Obierz pomarańcze ze skórki (gruba skóra) i pokrój skórę w kosteczkę. Do garnka wlej 1/2 szklanki wody i szklankę cukru. Zagotuj i rozpuść cukier. Dodaj skórkę z pomarańczy i gotuj na małym ogniu.Stale mieszaj! Gdyby skórka zaczęła przywierać dodaj cukru i ewentualnie wody. Po ok. 40 min dodaj dżem morelowy i przez 10 min gotuj i mieszaj. Ostudź. 
3. Nastaw piekarnik na 180 °C. Wysmaruj tarteletki ( lub formę na mazurek) masłem. Posyp bułką tartą. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem. Nie zapomnij o brzegach. Wstaw do piekarnika na 20 min. 
4. Ostudź ciasto i wyłóż na nie masę pomarańczową. Udekoruj płatkami migdałowymi i polewą. Możesz użyć tej z przepisu na babkę lub zrobić lukier. 

SMACZNEGO! 

Mazurek kajmakowo - czekoladowy 

Dekorowanie to najprzyjemniejsze zadanie :) 

Przepis: 
CIASTO: 
300 g mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej 
200 g miękkiego masła
100 g cukru pudru 
2 żółtka 

MASA CZEKOLADOWO-KAJMAKOWA: 
1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego / puszka gotowej masy kajmakowej 
3 łyżki kakao (np. DecoMorreno) 
3 łyżki masła 
2 łyżki spirytusu 

Dodatki do dekoracji: 
migdały, wiórki kokosowe, u mnie również masa pomarańczowa z poprzedniego przepisu :) 

1. Przygotuj ciasto. Rozetrzyj masło z cukrem pudrem. Dodaj żółtko, mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną. Zagnieć ciasto i owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
2. Jeśli nie masz gotowej masy kajmakowej to Do rondla z grubym dnem, włóż  w całości puszkę z mlekiem skondensowanym, zalej gorącą wodą i gotuj na średnim ogniu ok. 1 godzinę. Wyjmij i ostudź w zimnej wodzie. 3. Nastaw piekarnik na 180 °C. Wysmaruj  formę masłem. Posyp bułką tartą. Możesz też wyłożyć formę papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem. Nie zapomnij o brzegach. Wstaw do piekarnika na 20 min. 
4. Masę kajmakową / puszkę z mlekiem zagęszczonym otwórz i przełóż do rondla. Dodaj kakao i masło i gotuj przez 10 min cały czas mieszając. Na koniec dodaj spirytus. 
5. Wyciągnij ciasto z piekarnika, ostudź. Wylej masę kajmakowo-czekoladową (nie czekaj zbyt długo bo masa gęstnieje). Teraz czas na udekorowanie mazurka :) Powodzenia! 

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Moje świąteczne wypieki były mniej tradycyjne, ale na całe szczęście wszystkim smakowały ;) Normalnie jestem z siebie dumna :]

    OdpowiedzUsuń