Jak weszłam dziś do kuchni tak sprawa bab i mazurków pochłonęła mnie do reszty... :)
Mam dzisiaj dla Was dwa przepisy na wyśmienite mazurki. Jeden z nich pochodzi stąd i w moim wykonaniu jest w postaci małych tarteletek :) Wygląda bajecznie, a zapach jaki rozchodzi się po domu w czasie przygotowań jest niesamowity.
Pomysł na drugi mazurek zaczerpnęłam stąd. Ten już bardziej tradycyjny, bo kajmakowy, ale równie wyśmienity. Zdjęć niestety niewiele udało się zrobić w trakcie przygotowań, ale myślę że to zrozumiecie :) W ferworze walki ciężko sięgnąć po aparat...
Mazurek / Tarta pomarańczowa
Najbardziej pracochłonna część, przygotowanie smażonej skórki pomarańczowej.
Ten kolor i zapach, nic dodać nic ująć :)
Mój najnowszy zakup - tarteletki ;)
Prawie gotowe... Jeszcze tylko migdały i polewa.
Przepis:
(4 tarteletki)
CIASTO:
200 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g miękkiego masła
1 żółtko
80 g cukru pudru
MASA POMARAŃCZOWA:
pokrojona skórka z 5 pomarańczy
cukier
woda
270 g konfitura / dżem morelowy (słoiczek)
płatki migdałowe do dekoracji
1. Przygotuj ciasto. Rozetrzyj masło z cukrem pudrem. Dodaj żółtko, mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną. Zagnieć ciasto i owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
2. Dokładnie umyj pomarańcze. Obierz pomarańcze ze skórki (gruba skóra) i pokrój skórę w kosteczkę. Do garnka wlej 1/2 szklanki wody i szklankę cukru. Zagotuj i rozpuść cukier. Dodaj skórkę z pomarańczy i gotuj na małym ogniu.Stale mieszaj! Gdyby skórka zaczęła przywierać dodaj cukru i ewentualnie wody. Po ok. 40 min dodaj dżem morelowy i przez 10 min gotuj i mieszaj. Ostudź.
3. Nastaw piekarnik na 180 °C. Wysmaruj tarteletki ( lub formę na mazurek) masłem. Posyp bułką tartą. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem. Nie zapomnij o brzegach. Wstaw do piekarnika na 20 min.
4. Ostudź ciasto i wyłóż na nie masę pomarańczową. Udekoruj płatkami migdałowymi i polewą. Możesz użyć tej z przepisu na babkę lub zrobić lukier.
SMACZNEGO!
Mazurek kajmakowo - czekoladowy
Dekorowanie to najprzyjemniejsze zadanie :)
Przepis:
CIASTO:
300 g mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
MASA CZEKOLADOWO-KAJMAKOWA:
1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego / puszka gotowej masy kajmakowej
3 łyżki kakao (np. DecoMorreno)
3 łyżki masła
2 łyżki spirytusu
Dodatki do dekoracji:
migdały, wiórki kokosowe, u mnie również masa pomarańczowa z poprzedniego przepisu :)
2. Jeśli nie masz gotowej masy kajmakowej to Do rondla z grubym dnem, włóż w całości puszkę z mlekiem skondensowanym, zalej gorącą wodą i gotuj na średnim ogniu ok. 1 godzinę. Wyjmij i ostudź w zimnej wodzie. 3. Nastaw piekarnik na 180 °C. Wysmaruj formę masłem. Posyp bułką tartą. Możesz też wyłożyć formę papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem. Nie zapomnij o brzegach. Wstaw do piekarnika na 20 min.
4. Masę kajmakową / puszkę z mlekiem zagęszczonym otwórz i przełóż do rondla. Dodaj kakao i masło i gotuj przez 10 min cały czas mieszając. Na koniec dodaj spirytus.
5. Wyciągnij ciasto z piekarnika, ostudź. Wylej masę kajmakowo-czekoladową (nie czekaj zbyt długo bo masa gęstnieje). Teraz czas na udekorowanie mazurka :) Powodzenia!
SMACZNEGO!
Moje świąteczne wypieki były mniej tradycyjne, ale na całe szczęście wszystkim smakowały ;) Normalnie jestem z siebie dumna :]
OdpowiedzUsuń