19 kwietnia 2012

do schrupania


Rewolucja w kuchni! Gdy zaczynasz robić rzeczy, które z powodzeniem możesz dostać bez wysiłku w supermarkecie, to musi być rewolucja! :) Wygląda na to, że u mnie się zaczęła i obyło się bez Pani Gessler;) Czas na Was?! Grissini, włoskie paluszki chlebowe są idealną przekąską imprezową. Jeśli akurat impreza się nie szykuje, to równie dobrze smakują w rodzinnym gronie na kanapie przed telewizorem ;) I oczywiście nie zapominajmy o sosie, moim faworytem są tzatziki.

Nie zdziwcie się, gdy wyrabianie drożdżowego ciasta wciągnie Was na dobre. Nie mówiąc już u wykrajaniu i wałkowaniu ;) Czas zakasać rękawy i urządzić domową piekarnię! Z całą pewnością zaskoczycie bliskich i znajomych własnoręcznie przyrządzoną przekąską idealną do schrupania:)

Grissini z przyprawami (włoskie paluszki) 

Zacznij od ciasta drożdżowego, potem daj mu wyrosnąć. W piekarniku na 50°C będzie szybciej. 


Wałkujemy, posypujemy ulubionymi przyprawami lub ziołami. 

Kroimy na wąskie paseczki. 

Na blachę i do piekarnika z termoobiegiem w temperaturze 200°C pieczemy ok. 5 min. 

Pachnące pyszności są już gotowe:) 

Jeszcze tylko sos - u mnie były tzatziki. 

Miłego chrupania!

Przepis: 
2,5 szklanki mąki orkiszowej 
1 łyżka świeżych drożdży
2 łyżki cukru brązowego 
1/2 szklanki LETNIEGO mleka
1 płaska łyżeczka soli 
1/2 szklanki wody 
4 łyżki oliwy 
kminek, czarnuszka, bazylia, oregano 

SOS tzatziki: 
1 ogórek
kubek jogurtu
przyprawa do tzatzików 

1. Wlej letnie mleko do szklanki, dodaj cukier i drożdże. Rozrób. 
2. Do miski wsyp mąkę, zrób dołek i wlej do niego zaczyn drożdżowy. Dodaj sól i powoli dolewaj wody. Zacznij wyrabiać ciasto. Na koniec dodaj oliwę i jeszcze chwilę wyrabiaj. Ciasto będzie błyszczące, ale nie może się rozpadać. 
3. Gotowe ciasto odstaw na godzinę przykryte ściereczką lub wstaw do piekarnika o temp. 50°C (bez ściereczki ;)). W piekarniku wyrośnie szybciej, 30-40 min powinno wystarczyć. 
4. Rozwałkuj cienko ciasto (ok. 3mm) podsypując mąką. Wierzch ciasta posyp ulubioną przyprawą lub suszonymi ziołami i wałkując wgnieć je delikatnie w ciasto. 
5. Pokrój ciasto na wąskie paseczki i ułóż na blasze z papierem do pieczenia. 
6. W piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200°C pieczemy ok. 5 min. Muszą lekko zbrązowieć. 
7. Przygotuj sos tzatziki. Zetrzyj ogórek na tarce dodaj jogurt i przyprawę. Gotowe :) 

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Kochanie, nie piecz tego więcej, bo to się dla mnie źle skończy. Nawet codzienna wizyta w Pure mi nie pomoże!asia

    OdpowiedzUsuń