Jak ja kocham śniadania jeść...
To już pisałam ;) Za to wydaje mi się, że może jeszcze nie wszyscy wiedzą jak bardzo kocham MAJ! Najcudowniejszy miesiąc, bo:
- kwitną konwalie! Musi być coś w tym miesiącu, że właśnie wtedy te delikatne i pięknie pachnące kwiatki radują moje oczy i nos :)
- są urodziny, moje urodziny, a to świetna okazja do miłych spotkań, eksperymentowania w kuchni, nadrobienia zaległości towarzyskich i wymówek na zakupach w stylu "niech to będzie mój dla siebie mały prezent urodzinowy (cóż, że to już któryś z kolei...)" ;)
- jeszcze nie jest tak gorąco jak latem (choć ostatnie dwa dni mnie zaskoczyły;)), już nie jest tak mroźnie jak zimą (a w kwietniu jeszcze bywa), a wszystko wokół promienieje świeżą zielenią (nie taką zakurzoną jak to latem). Po prostu taki przedsmak lata wiosną i ostateczne pożegnanie zimy!
- w maju mamy długi weekend. Czy to nie jest wystarczający powód, by pokochać ten miesiąc?
- jest Dzień Matki, a to piękne święto!
- i oczywiście jest coraz więcej okazji do tego, by zjeść śniadanie na balkonie!
Zapraszam dziś na zdrowe śniadanie! Pewnie bardziej kobiece niż męskie, ale stereotypy warto łamać, prawda? Śniadanie bez chleba czy bułki? Okazuje się, że można i to naprawdę smacznie. Śniadanie z kaszą jaglaną w roli głównej, to energetyczna bomba witaminowa na dobry początek dnia, polecana szczególnie tym, którzy chcą zadbać o swoją skórę, paznokcie i włosy. To się przecież może przydać każdemu :) To zabieramy się za śniadanko! Bez obaw, nie czeka Was dużo przygotowań.
Śniadaniowa kasza jaglana z owocami
Wybaczycie brak zdjęć z przygotowań? Po przebudzeniu z zaspanymi oczami ciężko zrobić ostre zdjęcie ;) A przed pierwszym kęsem trudno utrzymać aparat w rękach ;)
Tak wygląda efekt końcowy. Oto kasza z dodatkami!
A to świeże owoce na dodatek.
Taki zestaw śniadaniowy dla zdrowotności :)
Przepis:
(1 miseczka)
70 g kaszy jaglanej
woda
garść bakalii: suszone morele, suszona żurawina, rodzynki
pół banana
1/3 szklanki maślanki
(opcjonalnie świeże borówki i ananas)
1. Zanim zaczniesz gotować kaszę, wypłucz ją na sitku. Zagotuj około 2 szklanek wody i wsyp kaszę, gotuj powoli, aż woda się wchłonie. Zdejmij kaszę z ognia i przełóż do miseczki.
2. Pokrój morele na cząstki, banana na małe kawałki i dodaj do kaszy. Dorzuć rodzynki i żurawinę. Wszystko zalej maślanką. Jedz na ciepło lub zimno (ja wolę na ciepło). Zagryzaj borówką i ananasem, w międzyczasie zaparz kawę :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz