15 maja 2012

rabarbar utopiony


Wygląda smakowicie? Aż ślinka cieknie, ale niestety już dawno nie ma tego cuda u mnie w domu... Zniknęło, sama nie wiem jak i kiedy ;) Rabarbar, jabłka zatopione w delikatnym cieście i sosie karmelowym, a wszystko to oblane śmietaną, to świetny sposób na leniwe weekendowe popołudnie.

Bardzo mocno ostatnio "wkręciłam się" w rabarbar i dziś (z czego jestem niesamowicie dumna!!) zrobiłam swój pierwszy dżem! :) Rabarbarowy dżem oczywiście! O dżemie będzie wkrótce, bo naprawdę chcę Was zachęcić, żeby wypróbować go u siebie w domu. Jest wyśmienity! Wracając do dzisiejszego przepisu, jeśli lubicie wilgotne, słodko-kwaśne ciasto, w dodatku pływające w bitej śmietanie, to koniecznie musicie sprawdzić co przygotowałam :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku i sprawdził się wybitnie. Sezon rabarbarowy w pełni, więc problemu z zakupem kilku łodyg nie będzie, a i z jabłkami (które też dorzucimy!) u nas nie ma kłopotów. Gotowi! Do startu! Sio do kuchni! :)


Wilgotne ciasto z rabarbarem, jabłkami i sosem karmelowym

Dojrzewają w słońcu ;) 

Rabarbar i jabłka skrapiamy cytryną. 

Przygotowujemy sos karmelowy...

... i ciasto. 

Utopione! 

Pieczemy. 

Bez śmietany lub...

... ze śmietanką ;) 

Przepis: 
CIASTO: 
4 jabłka 
5-6 łodyg rabarbaru 
1 cytryna (sok) 
150 g cukru brązowego (może być biały) 
250 g mąki 
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
200 ml mleka 
150 g roztopionego masła 

SOS KARMELOWY: 
1/2 szklanki wody
100 g cukru 
3 łyżki miodu
2 łyżki melasy (z buraka cukrowego) / 2 łyżki miodu więcej

śmietana do dekoracji 

1. Wysmaruj formę 20x30x6 cm masłem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 
2. Umyj jabłka, obierz i pokrój w małe kawałki. Umyj i obierz rabarbar, pokrój w kawałki. Włóż owoce do formy i skrop sokiem z cytryny. 
3. Przygotuj ciasto. Jajka ubij na pianę, następnie dodaj cukier i ubijaj przez 5 min. Powstanie gęsta piana. Teraz dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i roztopione masło. Zmiksuj dokładnie. Gdy powstanie jednolita masa wylej ciasto na owoce. 
4. Przygotuj sos karmelowy w rondelku. Wlej wodę i wsyp cukier, miód oraz melasę. Podgrzewaj i mieszaj jednocześnie. Cukier musi się rozpuścić. Zagotuj i niech bulgocze przez jakieś 5 min. Wylej powoli i ostrożnie na ciasto i owoce (nie chluśnij sosem, najlepiej zrób to łyżką :)). Miasto z owocami będzie pływać w karmelowej zalewie. Wstaw do piekarnika na 35 min. Po wyjęciu będzie wilgotne, pachnące i gorące! Odczekaj chwilę i krój, wyjmuj z blachy dużą łopatką i nie przejmuj się, że może się rozpadać. Na dnie blachy znajduje się sok z owoców z karmelem, jak ciasto ostygnie "sos" się trochę wchłonie :) 

SMACZNEGO! 

1 komentarz:

  1. I tylko pomarzyć można by móc się załapać...;)

    OdpowiedzUsuń