15 marca 2012

brokułowe odkrycie


Wiosna? :) Już za tydzień, ale może będziemy mieli trochę szczęścia, żeby się nią nacieszyć już w ten weekend? :) Też słyszeliście, że ma być 20°C w niedzielę? Może już czas pochować kozaki i grube kurtki...

Dziś chciałam się z Wami podzielić moim osobistym odkryciem! Mam nadzieję, że podzielicie również mój entuzjazm jak tylko przystąpicie do gotowania ;) Ta zupa, a właściwie krem jest niesamowita. Zdarzyło mi się wiele razy jeść brokułową, ale takiej jeszcze nigdy. Chcecie się dowiedzieć jak połączyć brokuły z serem by otrzymać wyśmienitą, sycącą, wiosenną miksturę? Czytajcie dalej, a na pewno nie pożałujecie ;)

Krem brokułowo-serowy 

Niestety tym razem niewiele zdjęć z "pola walki". Burczenie w brzuchu nie pozwoliło mi za długo bawić się aparatem ;) 
W bulionie pływają brokuły, ziemniaki, cebula i czosnek.

Najgorsza robota ;) ale warto chwilę się pomęczyć. 

Tak to wszystko smacznie wygląda!

Zaglądacie już do lodówki czy brokuły są? Sprawdźcie jeszcze czy jest cheddar ;)

Przepis: 
(5-6 porcji)
3 małe cebule 
4 małe ziemniaki 
5 ząbków czosnku
600 g brokułów (mrożone lub świeże) 
200 g sera cheddar 
3 łyżki oliwy
szczypta soli
1,5 l bulionu jarzynowego 
3 łyżki musztardy 

1. Pokrój w kostkę cebule, obierz i pokrój ziemniaki w ćwiartki. Wyciśnij czosnek. Zetrzyj ser na drobnej tarce. 
2. Do dużego garnka wlej oliwę, rozgrzej i dodaj cebule. Podsmaż aż się zeszkli. Dodaj kawałki ziemniaków. Przykryj i mieszaj od czasu do czasu przez 5 min. 
3. Dodaj czosnek i bulion, gotuj aż ziemniaki zmiękną (zależy od wielkości kawałków, ok 15 min). 
4. Dodaj brokuły i gotuj, aż będą miękkie (ok 7 min). 
5. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj ją na krem. Dodaj połowę startego sera i 2 łyżki musztardy. Zmiksuj. 
6. Już prawie gotowe :) Podawaj krem brokułowy posypany serem i odrobiną musztardy. 

Uwielbiam ciągnący się ser :) Myślę, że do kremu idealnie pasują grzanki domowej roboty. Niestety ze względu na tymczasowe ograniczenia ja musiałam z nich zrezygnować. Ale Wam polecam! 

Grzanki: Roztop kilka łyżek masła, dodaj 2 łyżki oliwy i 3 łyżki musztardy. Wymieszaj. Pokrój kromki chleba w kostkę i zamocz dokładnie w miksturze :) Rozłóż kostki chleba na blasze (pamiętaj o papierze do pieczenia) i wstaw do piekarnika na 170°C na max. 15 min. Nie zapomnij o grzankach! Trzeba je kilka razy przemieszać na blasze. 

SMACZNEGO! 

1 komentarz: