2 marca 2012

herbaciana babka


Niech Was wygląd nie zmyli! Pamiętajcie liczy się wnętrze ;)

To nie jest zwykła czekoladowa babka / murzynek. Jej smak zaskakuje... każdego! Ciężko określić co jest w środku, ale nie ma się czego bać, żadnych dziwactw tam nie znajdziecie. Jeśli podejmiecie się tego zadania, będziecie mogli zatopić ząbki w przepysznym puszystym cieście o niebanalnym smaku :) Teraz bez ogródek - jest to ciasto z herbatą, ale nie obok w kubku tylko we wnętrze ;) Bo jak się okazuje mocna esencja herbaty earl grey i czekolada są idealnym połączeniem.

Szybko, łatwo a potem bardzo przyjemnie - polecam!

Babka czekoladowa Earl Grey 

Gotowi, do startu, start! Wyruszyły!

 6 torebek Earl Grey na szklankę wody. Zaparzamy. Ahh ten zapach!

Czekolada przygotowana do roztopienia. Czyż ten widok nie działa kojąco? Czekolada w promieniach słońca :)

Masło, cukier, mąka, soda, proszek do pieczenia. Potem jeszcze kilka innych składników i już prawie gotowe!

Przygotuj formę na babkę. Coś ciekawego jest w cieście z dziurką, nie sądzicie? ;) 

Upieczona, lekko wilgotna i pięknie pachnąca. 

Jeszcze tylko śnieżna dekoracja :) 

Nie ma nic dziwnego w połączeniu babki herbacianej z kawą ;) Musicie spróbować!


Przepis
6 torebek herbaty Earl Grey 
szklanka wody 
3/4 kostki masła 
3 jajka
300 g cukru 
350 g mąki 
tabliczka gorzkiej czekolady (albo dwie ;)) 
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody 
szczypta soli
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
cukier puder 

1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wysmaruj formę na babkę masłem i obsyp bułką tartą. 
2. Zaparz przez 5 min wszystkie torebki herbaty w szklance wrzątku. 
3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (jakby ktoś miał wątpliwości co to takiego). Ostudź.
4. Zmiksuj masło, jajka i cukier na puszystą masę. Dodaj roztopioną czekoladę. Połącz masę z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, solą, jogurtem i zaparzoną herbatą. Zmiksuj wszystkie składniki. Masa będzie dość płynna. 
5. Przełóż masę do formy i piecz przez 50 min aż "skórka" popęka. Babka jest gotowa, gdy ciasto odchodzi od brzegów formy. 
6. Wyjmij z piekarniki, ostudź i posyp cukrem pudrem. JEDZ :) 

SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz