12 lutego 2012

milkshake bananowo-orzechowy


Słomka, szklanka jak z baru mlecznego i obowiązkowo milkshake w środku!

Pisałam już, że uwielbiam świeże soki, koktajle i smoothies. Przecież można je wszystkie pić przez słomkę ;) Zachęcam Was do przyrządzenia pysznego i zdrowego dodatku do śniadanka :) Banan - witamina C i błonnik, a przy tym naturalna słodycz, zarodki pszenne - mnóstwo przeciwutleniaczy, mleko sojowe - źródło wapnia, błonnika, białka i magnezu, masło orzechowe (orzechy ziemne) - pewnie nie przypuszczaliście, ale może stanowić poważną konkurencję dla owoców, ze względu na stężenie przeciwutleniaczy, a na koniec miód - działa jak probiotyk, czyli jest korzystny dla jelit. To teraz już chyba jesteście pewni, że proponuję Wam "samo zdrowie" :)

Do dzieła!

Milkshake bananowo-orzechowy

Kompletujemy składniki. 

Zarodki pszenne i jak macie to również otręby. A na dodatek kilka łyżek masła orzechowego. 

Mleko sojowe (może być też zwykłe) i zarodki do blendera. 

Dodajemy pozostałe składniki. 

Dzielimy się z innymi i delektujemy się naszym dziełem. Oczywiście przez słomkę!! ;)

Przepis: 
(4 szklanki) 

700 ml mleka sojowego (może być też krowie) 
3 banany
3-4 czubate łyżki masła orzechowego 
2 łyżki miodu 
2-3 łyżki zarodków pszennych 
2-3 łyżki otrębów pszennych (można pominąć) 

1. Banany obieramy ;) Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i otrzymujemy gęsty i bardzoo smaczny koktajl. 
2. Przelewamy do szklanek/kubków, dodajemy słomki i pijemy :) 

SMACZNEGO! 


1 komentarz:

  1. Ania przyjeżdżaj do mnie !!! Pliss. :D Zrobimy sobie shake'a i muffiny :P

    OdpowiedzUsuń