1 lutego 2012

marchewkowe szaleństwo


Dziś marchewki w stałej formie. Po SOKU przyszedł czas na ciasto!

Już nie jednego zachwyciło to cudo, teraz kolej na Was :) To ciasto nie może się nie udać, więc koniecznie musicie je wypróbować. Ale samo ciasto to dopiero połowa sukcesu, jeszcze trzeba poświęcić całe pół minuty na śnieżnobiałą polewę. To co? Uda się Wam znaleźć pół godzinki, żeby przygotować coś co olśni wszystkich? ;) Wczoraj ciasto zostało zrobione na specjalnie zamówienie (całe szczęście zostało jeszcze trochę do porannej kawy ;)). Bądźcie pewni, że jak tylko poczęstujecie gości tym wypiekiem, nie odpędzicie się od nich ;) Włączcie stoper i zaczynami!

Pół godziny Waszej pracy + Godzina pracy piekarnika = Jedna blacha pyszności!

Ciasto marchewkowe 

Jak zwykle, przygotuj składniki. 

Utrzyj jajka z cukrem. 


Dodaj resztę składników. Powstaje piękna korzenna masa. 

Teraz marchewki i jeszcze kilka dodatków. 

Na blachę, do piekarnika na 50 - 60 min. I jak tylko troszkę ostygnie, można się zajadać. 

Stop, stop, stop! Jednak jeszcze chwilka. POLEWA!

Teraz książka, herbata/kawa i jemy! 

SMACZNEGO!
Przepis: 
(na małą blachę) 

Ciasto:
2 szklanki dobrze startej marchewki
4 jajka
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju 
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
garść suszonych śliwek 
garść migdałów w płatkach

Polewa: 
300 g białego serka naturalnego (np. bieluch)
50 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 
2. Jajka ucieramy z cukrem na w miarę gładką masę. 
2. Dodajemy i mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową i olej. 
3. Teraz czas na startą marchewkę. Dodajemy i mieszamy. 
4. Śliwki kroimy na małe kawałki. Razem z migdałami dodajemy do ciasta. 
5. Wykładamy masę na blachę i wkładamy do piekarnika na 50-60min. Jeśli góra będzie mocno brązowa, przykryj ciasto papierem do pieczenia. Może się okazać, że ciasto w środku jeszcze nie jest gotowe. U mnie 55 min zawsze działa :) 
6. Teraz polewa. Bez niej to ciasto to już nie to samo! Serek połącz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i gotowe ;) Możesz dodać więcej cukru jeśli wolisz słodsze. Tylko nie nakładaj polewy, póki ciasto troszkę nie ostygnie! 
7. Pamiętaj! Podziel się, a potem piecz to cudo na zamówienie ;) 



6 komentarzy:

  1. Mmmm... Pycha. :)
    Zostało coś jeszcze ? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka ;) dostałam, zjadłam i jutro poproszę o więcej ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. już właściwie nie ma ;p teraz się Wiolka zorientowałam że dałam Ci wybrakowaną wersję bez polewy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. no ładnie... i to się nazywa "przyjaźń" ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie mogę, nie zapisał się jednak mój komentarz ;) A pisałam, że mam trochę inny przepis, ale też zawsze wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hmm czemu kojarzę że widziałam już go tutaj ;) i pisałaś że z polewą czekoladową? Musiał już tu być ten komentarz nie wiem czemu zniknął;/

    OdpowiedzUsuń