9 stycznia 2013

carrot soup with ginger for the blues


Zupa marchewkowa z imbirem na chandrę

Jak Wasz tydzień? Czy ta pogoda Was dobija? Ja jestem strasznie rozczarowana widząc tak szybko topniejący śnieg, podczas gdy nie zdążyłam się nim jeszcze nacieszyć... By odczarować ten dzień, zakradam się do kuchni, przeszukuję lodówkę i zabieram się za gotowanie. Od razu lepiej :) Krojenie, siekanie, gotowanie, kosztowanie, moja ucieczka, mój czas na uspokojenie. Jeśli nie myślicie w ten sposób o gotowaniu, to jest duże prawdopodobieństwo, że pomyślicie tak o tej kremowej zupie marchewkowej. Jest tak dobra, że brakuje mi słów by ją opisać. Idealna na brzydką pogodę i dla marudnych / przygnębionych ludzi ;) Idź od razu do kuchni i zacznij gotować ;) Bezmyślne patrzenie w garnek naprawdę działa uspokajająco.

P.S. Jestem pewna, że ta zupa wzmacnia odporność, a czy nie jest to wystarczająco przekonujący argument by ją ugotować?

How's you week? Is this weather getting you down? I'm really disappointed to see all the snow melting so quickly, while I still haven't manage to enjoy it... To brighten the day up, I sneak into the kitchen, rummage through the fridge and set about cooking. Finally I feel at ease. Cutting, slicing, boiling, tasting, my escape, my soothing moment. Unless you feel the same about cooking, you may find eating this creamy carrot soup reassuring. That's so good I just can't describe. Perfect for awful weather and grumpy / miserable people ;) Go to the kitchen straightaway and start cooking. Looking in the pot mindlessly helps relieve tension :)

P.S. I am also sure this soup helps boost your immune system. Isn't it a convincing argument for cooking it?








Zupa-krem marchewkowa z imbirem
Przepis z kwestii smaku.
Składniki: 
6 marchewek
1 pietruszka
1 cebula
1,5 łyżki startego świeżego imbiru
1-2 łyżki startej skórki z pomarańczy
2,5 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz

1. Posiekaj w kostkę marchewki, pietruszkę i cebulę.
2. W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę, aż zmięknie. Dodaj marchew i pietruszkę i podsmażaj przez około 15 min.
3. Dodaj imbir, skórkę z pomarańczy i bulion. Gotuj przez około 30 min. Marchew musi być miękka.
4. Zmiksuj zupę blenderem. Dopraw solą i pieprzem. Możesz podać z grzankami.

SMACZNEGO!

Cream carrot soup with ginger 
Recipe from kwestia smaku
Ingredients: 
6 carrots
1 parsley root
1 onion
1,5 tablespoon grated fresh ginger
1-2 tablespoons orange zest
2,5 cups vegetable stock
3 tablespoons butter
3 tablespoons cream 18%
salt and pepper

1. Chop up carrots, parsley root and an onion.
2. In a pot, melt butter and fry onion. Add carrots and parsley root and fry for 15 min.
3. Add ginger, orange zest and vegetable stock. Cook for 30 min until carrots get tender.
4. Blend the soup and season with salt and pepper. You can serve the soup with croutons.

BON APPETIT!



1 komentarz: