30 stycznia 2013
caesar salad - my upgraded version
C'est le dîner de mes rêves ;) And yes actually it was my dinner at the weekend. I thought I'd eat a light meal, but it turned out to be pretty filling. I don't regret, by no means! It was delicious, it's my favourite and it's for sure not a standard, basic version (that I'm not that convinced of...). It's my upgraded version of Caesar salad, meaning it's much better and you have to try it ;) Will you? And, if so let me what you think.
P.S. I hate the thaw! I would have got killed by the falling ice and snow block, if it hadn't been for my sixth sense ;) So please make sure you're not walking near any buildings with sloping roofs!
sałatka cezar - my ulepszona wersja
C'est le dîner de mes rêves ;) I tak się złożyło, że był to mój obiad w weekend. Sądziłam, że zjem lekki posiłek, ale okazał się dość sycący ;) Z całą pewnością tego nie żałuję. Był pyszny, mój ulubiony i na pewno nie w wersji podstawowej czy standardowej (do której nie jestem specjalnie przekonana...). To moja ulepszona wersja sałatki Cezar co znaczy, że jest lepsza i musicie jej spróbować ;) To jak będzie? Dajcie znać co o niej myślicie jak już wypróbujecie.
P.S. Nienawidzę odwilży! Pewnie zginęłabym od uderzenia spadającą bryłą lodu i śniegu, gdyby nie mój szósty zmysł... Więc proszę Was upewnijcie się, że nie idziecie akurat w pobliżu budynku ze spadzistym dachem!
Ceasar salad (with chicken and fresh veggies)
Ingredients: (I'm not giving the amounts in most cases, you have to decide how hungry you are;))
chicken breasts
cos lettuce / lettuce mix
wholemeal bread
cocktail tomatoes
yellow pepper
bacon, fry fat
parmesan / grana padano
dijon mustard
1 egg yolk
3 tablespoons worcestershire sauce
3 cloves of garlic
olive oil
lemon
salt and pepper
1. Prepare the croutons: cut into small cubes and coat in olive oil and mustard dijon. Don't make them too dripping. Heat the frying pan and brown the bread.
2. Prepare the chicken breast: cut into pieces and coat in olive oil, salt, pepper and 1-2 tablespoons worcestershire sauce. Fry.
3. Slice the yellow pepper and fry it. It should get tender.
4. Prepare the dressing: Mix one egg yolk with 2 tablespoons worcestershire sauce, 3 tablespoons dijon mustard, 3 tablespoons olive oil, 2 tablespoons lemon juice, garlic and salt +pepper. Combine well.
5. In a bowl, place the lettuce, cocktail tomatoes cut in halves, fried yellow pepper, chicken pieces, becon, croutons and grated parmesan. Add the dressing. Savour every bite :)
Sałatka Cezar (z kurczakiem i świeżymi warzywami)
Składniki: (nie podaję konkretny ilości, sami zdecydujcie jak głodni jesteście ;))
piersi z kurczaka
sałata rzymska / mix sałat
chleb tostowy / pieczywo pełnoziarniste
żółta papryka
pomidorki koktajlowe
boczek wysmażony
parmezan / grana padano
musztarda dijon
1 żółtko
3 łyżki sosu worcestershire
3 ząbki czosnku
oliwa
cytryna
sól, pieprz
1. Przygotuj grzanki: Pokrój chleb w kostkę, obtocz w oliwie i musztardzie dijon. Nie może być ociekający. Podsmaż na rozgrzanej patelni. Grzanki gotowe!
2. Przygotuj kurczaka: pokrój piersi w kawałki, zamarynuj w oliwie, sosie worcestershire, pieprzu i soli. Podsmaż na patelni.
3. Pokrój paprykę w paski i podsmaż. Musi zmięknąć.
4. Przygotuj sos: połącz żółtko z 3 łyżkami oliwy, 2 łyżkami sosu worcestershire, 3 łyżkami musztardy dijon, 2 łyżkami soku z cytryny, wyciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
5. Do miski włóż umytą sałatę, pomidorki pokrojone na pół, paprykę, kawałki kurczaka, wysmażony boczek, grzanki, starty parmezan. Dodaj sos sałatkowy i gotowe. Delektuj się każdym kęsem :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz