Continuing posts on chocolate-based desserts, here's the cake that will delight all chocolate lovers. It looks quite elegant, so it might be a great gift or a birthday cake :) Actually, I've made this cake as a present for grandparents and that's why I couldn't take a photo of one piece of this cake at home. What a shame! Yet I hope you'll become convinced that it's worth devoting some time on baking this delicious cake. The recipe comes from kwestia smaku and deserves a culinary Oscar! ;)
Mocno czekoladowe ciasto - przypływ endorfin część 2
Kontynuując wpisy o deserach czekoladowych, przedstawiam Wam ciasto, które zachwyci każdego miłośnika czekolady. Wygląda całkiem elegancko, więc może być świetnym prezentem lub ciastem urodzinowym :) A ja właśnie przygotowałam je jako prezent dla babci i dziadka i dlatego nie byłam w stanie zrobić zdjęć jednego kawałka ciasta. Wielka szkoda! Mam jednak nadzieję, że przekonacie się, że warto poświęcić trochę czasu na upieczenie tego wyśmienitego ciasta. Przepis pochodzi z kwestii smaku i zasługuje na kulinarnego Oskara :)
Rich chocolate cake with chocolate mousse
Ingredients:
Bottom part:
150 g butter
150 g dark chocolate
5 eggs
1 tablespoon cocoa
170 g caster sugar
Mousse:
100 g butter
150 g dark chocolate
3 eggs
2 teaspoons cocoa
100 g caster sugar
2 teaspoons gelatine dissolved in 1/3 cup of warm water
1. Heat the oven to 180°C. Prepare a cake tin and line it with parchment.
2. You're preparing a bottom part of the cake now: Melt slowly the butter and dark chocolate in a pan. Leave to cool.
3. Beat the yolks with cocoa. Combine with cool chocolate mixture.
4. In a mixer, beat the egg whites until stiff. Add sugar and beat for 3-4 minutes.
5. Combine the whites with chocolate mixture and pour in the tin. Bake for 25 minutes. The cake will fall, don't worry. It makes the space for the mousse.
6. Now you're preparing the mousse: follow the steps 2,3,4. Then combine slowly the whites (so as not to spoil the froth) with chocolate mixture and gelatine mixture. Pour the mousse on the baked bottom. Cover the cake and put it in the fridge for at least 5 hours.
Mocno czekoladowe ciasto z czekoladowym musem
Składniki:
Spód:
150 g masła
150 g ciemnej czekolady
5 jajek
1 łyżka kakao
170 g drobnego cukru
Mus:
100 g masła
150 g ciemnej czekolady
3 jajka
2 łyżeczki kakao
100 g drobnego cukru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki ciepłej wody
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę, wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. Przygotujesz spód: w rondlu roztop masło z czekoladą. Pozostaw do ostygnięcia.
3. Zmiksuj żółtka z kakao. Połącz z ostudzoną masą czekoladową.
4. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj przez kolejne 3-4 minuty.
5. Połącz pianę z białek z masą czekoladową. Przelej do formy i piecz przez 25 min. Ciasto opadnie, nie przejmuj się. Robi miejsce na mus czekoladowy ;)
6. Przygotujesz mus: wykonaj kroki 2,3,4. Następnie połącz pianę z białek, żelatynę rozpuszczoną w wodzie z masą czekoladową. Wylej tak przygotowany mus na upieczony spód. Przykryj ciasto folią i odstaw do lodówki na przynajmniej 5 godzin.
Jak dla mnie obłędne!
OdpowiedzUsuńCiasto z musem, i to wszystko czekoladowe...rozpłynęłam się:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować..to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńpowiem więcej, jest rewelacyjne :) uzależniające ;)
UsuńWygląda genialnie. Tyyyyle czekolady, mniam :)
OdpowiedzUsuńMusisz zrobić to jeszcze raz, bo ja też chcę tej pyszności spróbować :))
OdpowiedzUsuńjest taki plan :) już nawet mam składniki :)
UsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladowe ciasta i piekę je regularnie. Moje ciasta są idealne, bo korzystam z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ Dzięki tej wiedzy ciasto czekoladowe przestało mieć przede mną tajemnice, polecam!
OdpowiedzUsuń