Pachnie domem - chleb bananowy
To jest moje jedzenie - pocieszenie! Nie mam żadnych wątpliwości. Pomaga zawsze kiedy go potrzebuję. Nie powinniście się wzdrygać na myśl o pieczeniu czegokolwiek co zawiera w sobie słowo "chleb". Obiecuję, że ten chleb nie wymaga długiego, męczącego i brudzącego wyrabiania. Jest prosty! Myślę, że w tym miejscu powinnam się do czegoś przyznać. Kocham proste przepisy! Nie chodzi o to, że jest leniwa (choć może czasem;)), Ja po prostu chcę się zrelaksować w kuchni, potrzebuję zajęcia, które nie wymaga zbyt wielu procesów myślowych ;) Gotowanie ma być zabawą! A zabawa to dla mnie wrzucanie wszystkiego do jednej miski, dodawanie, miksowanie, pieczenie, czekanie nie dłużej niż godzinę i jedzenie! A jak jest w z Wami?
P.S. Lekarz mówi, że powinnam jeść jednego banana i jednego pomidora dziennie, żeby podnieść poziom potasu. A ja serio traktuję słowa lekarzy ;) Zawzięłam się i przynajmniej podwoję tą ilość. Chleb bananowy na pewno okaże się pomocny :)
This is my comfort food! I have no doubts. It helps whenever I need it. You shouldn't flinch at the very thought of baking anything that consists a word "bread" in it. I promise that this bread doesn't require long, exhausting and messy kneading. It's simple! I guess, at this point I need to make a confession. I love simple recipes! It's not that I'm lazy (maybe from time to time;)), I just want to relax in the kitchen, I just need something that doesn't call for too much mental processing. Cooking must be fun! And fun for me is throwing things in a bowl, adding, mixing, baking, waiting for max. an hour and eating! What about you?
P.S. The docotr says I should eat one banana and one tomato a day to boost the potassium level. I take doctors' words seriously ;) I got the bit between my teeth, I'm at least doubling the amount. The banana bread's going to be pretty helpful :)
Chleb bananowy z żurawiną
Składniki: (duża keksówka)
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
130 g stopionego masła
100 g cukru
2 jajka
3 większe rozgniecione dojrzałe banany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 garści suszonej żurawiny
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2. Do miski wsyp mąkę, proszek, sodę i sól. Wymieszaj drewnianą łyżką.
3. W drugiej misce wymieszaj stopione masło z cukrem, aż się rozpuści. Dodaj jajka, wymieszaj i dołóż rozgniecione banany. Wlej ekstrakt waniliowy i wsyp żurawinę. Dodaj powoli sypkie składniki i mieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na godzinę. Jeśli wykałaczka wbita w ciasto nie wychodzi czysta, piecz jeszcze przez 15 min.
SMACZNEGO!
Banana bread with cranberries
Ingredients: (big loaf tin)
200 g flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
130 g melted butter
100 g sugar
2 eggs
3 big, ripe and mashed bananas
1 teaspoon vanilla extract
2 handfuls dried cranberries
1. Preheat the oven to 170°C.
2. In a bowl, mix flour, baking powder, salt and soda.
3. In another bowl combine melted butter and sugar. Beat in the eggs and add mashed bananas. Stir in the cranberries and vanilla extract. Add slowly the flour mixture and stir well. Scrape into the loaf tin and bake for an hour. If you stick the skewer and it doesn't come out clean, bake for 15 more minutes.
Zdecydowanie chcę przestrzegać takiej bananowej diety :)
OdpowiedzUsuńA poza tym, bardzo ładny angielski ;) bananowe pozdrowienia!
dzięki :) do bananowej "diety" warto dołączyć milkshaka :) http://cojanatchnie.blogspot.com/2012/02/milkshake-bananowo-orzechowy.html
Usuńno pewnie, że lekarzy trzeba słuchać! a jak przy okazji można się pozajadać takimi słodkościami to tylko im dziękować ;)
OdpowiedzUsuńAniu! Nawet mnie, takiego kulinarnego ignoranta, zafascynował chlebek. Właśnie siedzi w piecu :) i już się doczekać nie mogę gdy go wyjmę. Smak "rozpaćkanych" bananów to mój smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńkoniecznie daj znać jak Ci smakowało :) Polecam Ci też muffinki bananowe bardzo podobny smak :)
UsuńWyszedł fantastyczny, trochę w konsystencji przypominający babkę/zebrę, ale bardziej zbity dzięki bananom. Pycha! :) Będę robić częściej.
UsuńTo się cieszę :) Można "podrasować" chlebek dodatkiem czekolady (jak chcemy sobie dogadzić;)) lub zastąpić żurawinę rodzynkami
Usuń