7 stycznia 2013

all I want is to roast and bake


tylko piec i zapiekać 

Żeby nie było wątpliwości, tytuł tego posta nie jest moim noworocznym postanowienie ;) Tak się złożyło, że ostatnio pieczenie i zapiekanie wszystkich możliwych warzyw, mięs czy ryb stało się moją małą fanaberią. Ostatnio piekłam brokuły. Są niesamowite, a ich smak jest kompletnie różny od tego który do tej pory znałam. Zrobiłam też zapiekankę ze szpinakiem, ziemniakami, porem i dużą ilością sera (bardzo chciałam wypróbować nowe naczynie żaroodporne w kolorze pasującym do blatu w kuchni;)) W końcu upiekłam też łososia z pomidorkami koktajlowymi. Pomidorki były dla mnie prawdziwym odkryciem! A tak poza tym powinniście wiedzieć, że nie ma nic prostszego od włożenia wszystkich potrzebnych składników do jednego naczynia i zapieczenia ich w piekarniku. Koniecznie musicie spróbować!

Just to make it clear, the title of this post isn't my new year's resolution ;) It's just happened that for a time being roasting and baking every possible vegetable or piece of meat is my current fad. So recently I've roasted broccoli. They're amazing, with a totally refreshing and different taste than the one I used to know. Then I've baked a spinach casserole with  potatoes, leek and a lot of cheese (I really really wanted to try my new casserole dish bought for its colour that matches the kitchen's work surface;)). Finally, I've roasted salmon with cherry tomatoes. Tomatoes were a real find! And by the way, there's nothing easier than putting all the necessary stuff in one dish and roasting or baking it for a while. Then all you need to do is say "dinner's ready" ;) You have to try it!



Dziś tylko skrócone przepisy. Potrawy są bardzo proste a ilość składników dopasowujemy do swoich potrzeb :)

Today, the recipes are in a shortened version. The dishes are very simple and the amount of ingredients can be tailored to your needs.

Zapiekane brokuły
brokuły, oliwa, pieprz, sól, czosnek (5 ząbków), cytryna, parmezan

1. Umyj brokuły, rozłóż na blasze, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, dodaj czosnek. Zapiekaj 20-25 min w 220°C. Wyjmij, skrop sokiem z cytryny, posyp startym parmezanem i gotowe. 
SMACZNEGO! 

Roasted broccoli
broccoli, olive oil, pepper, salt, garlic (5 cloves), lemon, parmesan cheese

1. Wash broccoli, put them on a baking sheet, sprinkle with olive oil, add salt, pepper and garlic. Toss. Bake for 20-25 min in 220°C. Take it out, squeeze the lemon juice over broccoli and add grated parmesan. Ready!



Zapiekanka ze szpinakiem
Przepis znajdziecie w kwestii smaku. Ja zrobiłam z połowy składników

Spinach casserole 
Find the recipe here. I used half of the ingredients. 


Pieczony łosoś z pomidorkami koktajlowymi 
łosoś, pomidorki koktajlowe, ziemniaki, suszone oregano, oliwa, papryka słodka i ostra (przyprawa), sól i pieprz, pomarańcza

1. Zanurz łososia w marynacie: papryka, oliwa, pieprz, sól, sok z pomarańczy. Włóż do naczynia żaroodpornego.
2. Przekrój na pół pomidorki, a ziemniaki na mniejsze części. Włóż do naczynia żaroodpornego. Posyp oregano.
3. Wstaw do piekarnika na 200°C i zapiekaj około 20-30 min. Ziemniaki muszą zmięknąć.

Roasted salmon with cherry tomatoes
salmon, cherry tomatoes, potatoes, oregano, olive oil, ground sweet pepper, ground chilli pepper, salt and pepper, an orange

1. Dip salmon into the marinade: sweet pepper, chilli, pepper, salt, olive oil, orange juice. Put the salmon in the ovenproof dish.
2. Cut tomatoes into halves, cut potatoes in smaller pieces. Put them all into the dish and sprinkle with oregano.
3. Bake for 20-30 min in 200°C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz