You might be confused. How come she's saying it's hot, while I'm freezing cold!? Well, yes... I'm damn cold too and that's why I'm doing my best to warm myself up. Thick socks help, as well as mittens. Drinking helps (you can choose your poison though I suggest linden tea or hot tea flavoured with ginger and orange;)). Soft, fluffy blankets perform well ;) However it's the spicy tomato soup that works miracles! My beloved said it's delicious and when a man compliments the soup, it means something! There's no meat included and he still loves it, eats a whole bowl up and considers seconds ;) You really do need to try it!
Robi się gorąco - pikantna zupa pomidorowa
Pewnie trochę się dziwicie. Jakim cudem jest jej gorąco, podczas gdy ja zamarzam? Uwierzcie, mi też zimno i dlatego staram się jak mogę by się ogrzać. Grube skarpetki pomagają, tak jak i ciepłe rękawiczki z jednym palcem. Picie pomaga (tu wybór jest wasz, choć ja polecam herbatę lipową lub gorącą herbatę z imbirem i pomarańczą). Miękki, puszysty koc też się sprawdza przy rozgrzewaniu. Jednak to pikantna zupa pomidorowa może zdziałać cuda! Luby powiedział, że jest pyszna, a kiedy mężczyzna komplementuje zupę to na pewno coś znaczy ;) Nie ma w niej mięsa, a on wciąż ją uwielbia, zjada całą miskę i rozważa dokładkę;) Naprawdę musicie ją wypróbować!
Spicy tomato soup with carrots
Ingredients (3-4 portions)
3-4 cups chicken or vegetable stock
2 cans peeled and chopped tomatoes
3 carrots
1 onion
4 cloves of garlic
1 small celeriac
1 teaspoon chilli powder
a few basil leaves
3-4 tablespoons cream
2 tablespoons olive oil
a few black olives (optional)
1. Chop finely carrots, an onion, garlic and a celeriac.
2. In a pot, heat up the olive oil and add onion and garlic. Saute until soft. Then add carrots and celeriac. Stir and saute for 3 minutes. Stir in the tomatoes and their juices. Add chilli powder, chopped basil and stock. Stir and simmer for 30 minutes until carrots and celeriac get tender.
3. Using a blender, puree the soup so it gets smooth. Serve hot with a tablespoon of cream and a few olives.
Pikantna zupa pomidorowa z marchewkami
Składniki (3-4 porcje):
3-4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
2 puszki obranych i posiekanych pomidorów
3 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 mały seler
1 łyżeczka przyprawy chili
kilka listków świeżej bazyli
3-4 łyżki śmietany (18%)
2 łyżki oliwy
kilka czarnych oliwek (do wyboru)
1. Pokrój drobno marchewkę, cebulę, czosnek i seler.
2. W garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż, aż zmiękną. Następnie dodaj marchewki i seler. Od czasu do czasu mieszaj przez około 3 minuty. Wlej pomidory razem z sosem. Dodaj chili, posiekaną bazylię i bulion. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 30 min aż marchewki i seler będą miękkie.
3. Używając blendera, zmiksuj zupę. Podawaj gorącą z łyżką śmietany i kilkoma oliwkami. Mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz