Endorphins - natural pain and stress fighters. Well, I guess most of you need the endorphin enhancement from time to time (if not every day ;)) We all know that it's not only food that help release them, however sometimes it might be difficult to go for a run (can you imagine that in -10°C??), get a massage, have sex or even laugh. Then, I suggest going to the kitchen, turning on a mixer, engrossing yourself in baking and eating perfect chocolate chip cookies. Today, I give you the first recipe for chocolate-based desserts, but soon you can expect another. Hope you'll enjoy it as much as I did.
Ciasteczka mocno czekoladowe - przypływ endorfin część 1
Endorfiny naturalnie zwalczają ból i stres. Każdemu przyda się wzrost endorfin od czasu do czasu (jeśli nie codziennie:)). Wszyscy wiemy, że nie tylko jedzenie pomaga uwolnić trochę hormonu szczęścia, jednak czasem ciężko jest wyskoczyć pobiegać (wyobrażacie sobie to w temp. -10°C??), potańczyć, pójść na masaż albo nawet śmiać się. Wtedy proponuję zaglądnąć do kuchni, włączyć mikser, zatracić się w pieczeniu i zjeść idealne mocno czekoladowe ciasteczka. Mam nadzieję, że je polubicie tak jak ja :)
Chocolate chip cookies (without chips ;))
Ingredients: (about 50 cookies)
130 g butter softened
1 cup brown sugar
2 teaspoons vanilla extract
1 egg
200 g flour
1 teaspoon baking powder
2 tablespoons cocoa
200 g milk chocolate, finely chopped / you can use chocolate chips
1. Heat the oven to 180°C.
2. In a mixer cream together butter, vanilla extract and sugar. Then beat in an egg. Add the flour with baking powder and cocoa. Finally, stir in chopped chocolate or chocolate chips.
3. Drop by large spoonfuls onto the baking tray covered with parchment. Leave spaces between cookies. Bake for max. 15 min. Serve cooled.
Ciasteczka mocno czekoladowe
Składniki (około 50 ciasteczek):
130 g miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200 g posiekanej mlecznej czekolady /można użyć czekoladowych chipsów (kropelek)
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Mikserem połącz masło, ekstrakt waniliowy i cukier. Wbij jajko i zmiksuj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę lub czekoladowe kropelki.
3. Nakładaj po dużej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostaw odstępy między ciastkami. Piecz przez maksymalnie 15 min. Podawaj ostudzone.
Ciekawa alternatywa na ciastka ! Długo można je przechowywać czy trzeba zjadać na świeżo?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
U mnie ciastka znikają w mig, ale jeśli zrobisz więcej to na pewno możesz przechowywać w pojemniku przez tydzień :)
UsuńByły super ale malizną było czuć.
OdpowiedzUsuńhaha ;) bardzo dowcipne ;)
Usuń