27 marca 2012

cytrynowe orzeźwienie


Ciężko było się powstrzymać ;) Jak tylko zakończyłam płynną dietę, sięgnęłam po sprawdzony przepis na cytrynową tartę. Czy możecie sobie wyobrazić ile kosztowało mnie odmawianie sobie przez ponad dwa tygodnie wszystkich moich ulubionych wypieków? Żeby nie było wątpliwości, ukochane muffiny były pierwszym wypiekiem ;)

Dziś mam dla Was przepis prosty, ale czy kryzysowy? (Karolina musisz sama zdecydować, bo jednak jajka trochę szarpią po kieszeni ;)) Oprócz tego, że tarta jest niezwykle prosta i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wprawy, to również idealnie sprawdza się na początek wiosny :) Wystarczająco słodko, kwaskowata, świeża, orzeźwiająca, lekka i wiosenna - po prostu idealna!

Do dzieła!

Tarta cytrynowa 

Zacznij o wyrobienia ciasta. Szybko ugniatamy i wkładamy do lodówki. 

Przygotuj formę na tartę. Wysmaruj ją masłem i posyp kaszą manną lub bułką tartą.

Rozwałkuj ciasto i koniecznie je ponakłuwaj widelcem. 

Migdały? Tylko po to by ciasto się nie wybrzuszyło w piekarniku ;) Połącz przyjemne z pożytecznym, podprażone migdały smakują znacznie lepiej. Zamiast migdałów z powodzeniem możesz użyć fasolę lub ryż. 

Wyjmij ciasto z piekarnika i przygotowaną masę cytrynową wlej do formy. 

Wygląda cudnie :) Znowu do piekarnika na pół godziny. 

Gotowe, pachnące i zachęcające :)

Jeszcze tylko kawa i jesteś przygotowany do jedzenia.


Przepis: 
CIASTO: 
300 g mąki pszennej 
4 łyżki cukru pudru 
140 g miękkiego masła 
1 jajko 
3 łyżki soku z cytryny

MASA CYTRYNOWA: 
5 jajek 
120 g cukru 
200 ml śmietany kremówki 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 2 dużych cytryn 
skórka z 2 dużych cytryn 

1. Wszystkie składniki na kruche ciasto ugnieć, zawiń folię i wstaw do lodówki na pół godziny. 
2. W tym czasie przygotuj masę cytrynową. Zetrzyj skórkę z cytryny (nie zapomnij sparzyć wcześniej cytryny) i wyciśnij sok. Zmiksuj wszystkie składniki na masę. 
3. Nastaw piekarnik na 200°C
4. Przygotuj formę na tartę. Wysmaruj ją masłem i wysyp kaszą manną lub bułką tartą. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż równomiernie na formę. Nie zapomnij o brzegach :) Ponakłuwaj ciasto widelcem. Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego migdały / fasolę / ryż, aby ciasto nie urosło / wybrzuszyło się. 
4. Wstaw ciasto do piekarnik na 15 min. Usuń papier i piecz jeszcze 5 min. 
5. Wyjmij tartę z piekarnika i wylej na nią masę cytrynową. Piecz 30 min w 180°C, aż masa się zetnie. Jeśli zobaczysz, że się przypieka od góry przykryj papierem do pieczenia. 
6. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem :) i nie zapomnij o kawie :) 

SMACZNEGO!

3 komentarze: