31 marca 2012

baba na święta


Chyba czas zacząć myśleć o Świętach, a najlepiej o tym co będziemy wtedy jeść ;) Co powiecie na pyszną babkę z jeszcze pyszniejszą polewą? Jak tylko zobaczyłam ten przepis nie mogłam się oprzeć. Migdały, biała czekolada i pomarańcza to po prostu musi rewelacyjnie smakować ;)

U mnie już była okazja, by wypróbować świąteczny przepis i to okazja nie byle jaka. Były urodziny (Mamy!!), byli goście , więc było ciasto i to nawet nie jedno ;) Obowiązkowo sernik, ale to nie moja specjalność, i eksperymentalna babka. Eksperyment uważam za udany (nie tylko ja!) i dlatego na pewno go jeszcze powtórzę. Jeśli Wy macie ochotę poeksperymentować to ta babka Was nie rozczaruje. Zapraszam do pichcenia :)

Babka migdałowa z polewą

Tym razem niewiele zdjęć z kuchni, bo eksperyment wymagał skupienia i zdecydowanych działań ;)
Oto ciasto, już gotowe. Jeszcze tylko piekarnik, ale już pięknie pachnie. 

Forma może mało babkowa, ale jedyna na stanie ;)

Czas na polewę.

Jeszcze tylko migdały. Wszystko wygląda wyśmienicie. 


A w środku, wyśmienite, wilgotne ciasto...


Nie zapomnijcie o kawie, koniecznie ze spienionym mleczkiem :)

Przepis:
CIASTO:
150 g czekolady mlecznej (w oryginalnym przepisie biała czekolada) 
80 g miękkiego masła 
3 jajka 
40 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów (ja mielę płatki migdałowe)
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
(w oryginalnym przepisie cukier, ale dla mnie to już za słodko)

POLEWA: 
150 g białej czekolady 
1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
2 łyżki soku z pomarańczy 
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
płatki migdałowe do dekoracji

1. Nastaw piekarnik na 180°C. 
2. Będziemy rozpuszczać czekoladę do ciasta w kąpieli wodnej. Włóż do miski czekoladę i masło. Zawieś miskę na garnku z wodą (wystarczy niewielka ilość wody). Zagotuj i mieszaj aż czekolada i masło się połączą. Zdejmij z ognia. 
3. Do drugiej miski dodaj żółtka i powoli wlewaj masę czekoladową. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszaj łyżką. 
4. Ubij piane z białek i połącz z masą na ciasto. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy. 
5. Przełóż do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika na 40 min. 
6. Teraz przygotuj polewę :) Znowu ustaw na garnku z gotującą się wodą miseczkę i włóż do niej czekoladę, śmietanę i sok pomarańczowy. Połącz wszystkie składniki. Dodaj skórkę z pomarańczy. Odstaw polewę do lodówki, by stężała. Po godzinie możesz polać ciasto i posypać płatkami migdałów (niech ciasto ostygnie zanim wylejesz polewę:)). 
7. Nie czekaj zbyt długo zanim ukroisz pierwszy kawałek :) 

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Powiem tak...jednego dnia bylo ciasto, sporo ciasta, nawet powiem dużo...a drugiego dnia normalnie ufo ! wzielo i porwalo ciasto! zniknelo! takze absolutnie nie nalezy robic tego ciasta bo na drugi dzien nic nie zjecie !

    OdpowiedzUsuń
  2. coś w tym jest ;) ale wiem też kto się do zaistniałej sytuacji doprowadził, może nie indywidualnie ale służył wsparciem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie wypróbuję na święta :-) ślinię się na sam widok... mam nadzieję, że baba mi się uda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta baba jest REWELACYJNA! Polecam ją każdemu i wiem co mówię. A z tym znikaniem to absolutna prawda:)

    OdpowiedzUsuń