Chyba czas zacząć myśleć o Świętach, a najlepiej o tym co będziemy wtedy jeść ;) Co powiecie na pyszną babkę z jeszcze pyszniejszą polewą? Jak tylko zobaczyłam ten przepis nie mogłam się oprzeć. Migdały, biała czekolada i pomarańcza to po prostu musi rewelacyjnie smakować ;)
U mnie już była okazja, by wypróbować świąteczny przepis i to okazja nie byle jaka. Były urodziny (Mamy!!), byli goście , więc było ciasto i to nawet nie jedno ;) Obowiązkowo sernik, ale to nie moja specjalność, i eksperymentalna babka. Eksperyment uważam za udany (nie tylko ja!) i dlatego na pewno go jeszcze powtórzę. Jeśli Wy macie ochotę poeksperymentować to ta babka Was nie rozczaruje. Zapraszam do pichcenia :)
Babka migdałowa z polewą
Tym razem niewiele zdjęć z kuchni, bo eksperyment wymagał skupienia i zdecydowanych działań ;)
Oto ciasto, już gotowe. Jeszcze tylko piekarnik, ale już pięknie pachnie.
Forma może mało babkowa, ale jedyna na stanie ;)
Czas na polewę.
Jeszcze tylko migdały. Wszystko wygląda wyśmienicie.
A w środku, wyśmienite, wilgotne ciasto...
Nie zapomnijcie o kawie, koniecznie ze spienionym mleczkiem :)
Przepis:
CIASTO:
150 g czekolady mlecznej (w oryginalnym przepisie biała czekolada)
80 g miękkiego masła
3 jajka
40 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów (ja mielę płatki migdałowe)
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
(w oryginalnym przepisie cukier, ale dla mnie to już za słodko)
POLEWA:
150 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
płatki migdałowe do dekoracji
1. Nastaw piekarnik na 180°C.
2. Będziemy rozpuszczać czekoladę do ciasta w kąpieli wodnej. Włóż do miski czekoladę i masło. Zawieś miskę na garnku z wodą (wystarczy niewielka ilość wody). Zagotuj i mieszaj aż czekolada i masło się połączą. Zdejmij z ognia.
3. Do drugiej miski dodaj żółtka i powoli wlewaj masę czekoladową. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszaj łyżką.
4. Ubij piane z białek i połącz z masą na ciasto. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy.
5. Przełóż do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika na 40 min.
6. Teraz przygotuj polewę :) Znowu ustaw na garnku z gotującą się wodą miseczkę i włóż do niej czekoladę, śmietanę i sok pomarańczowy. Połącz wszystkie składniki. Dodaj skórkę z pomarańczy. Odstaw polewę do lodówki, by stężała. Po godzinie możesz polać ciasto i posypać płatkami migdałów (niech ciasto ostygnie zanim wylejesz polewę:)).
7. Nie czekaj zbyt długo zanim ukroisz pierwszy kawałek :)
SMACZNEGO!
Powiem tak...jednego dnia bylo ciasto, sporo ciasta, nawet powiem dużo...a drugiego dnia normalnie ufo ! wzielo i porwalo ciasto! zniknelo! takze absolutnie nie nalezy robic tego ciasta bo na drugi dzien nic nie zjecie !
OdpowiedzUsuńcoś w tym jest ;) ale wiem też kto się do zaistniałej sytuacji doprowadził, może nie indywidualnie ale służył wsparciem ;)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie wypróbuję na święta :-) ślinię się na sam widok... mam nadzieję, że baba mi się uda.
OdpowiedzUsuńTa baba jest REWELACYJNA! Polecam ją każdemu i wiem co mówię. A z tym znikaniem to absolutna prawda:)
OdpowiedzUsuń