Obieranie, krojenie, gotowanie, mieszanie i MIKSOWANIE zaczyna wchodzić mi w krew ;)
Widzicie ten obłędny kolor? Oprócz tego, że od samego patrzenia robi się miło to jeszcze trzeba pamiętać, że burak jest dobry na wszystko :) I zdecydowanie za rzadko gości na naszych stołach (na moim na pewno). Macie ochotę to zmienić? Polecam pyszny krem buraczkowy z nutką pomarańczy i odrobiną tymianku. Natchnęła mnie już nie pierwszy raz ta strona, zakasałam rękawy, założyłam rękawiczki i przystąpiłam do "operacji". Niech Wam do głowy nie przyjdzie pominąć zakładanie gumowych rękawiczek! Nie chcielibyście potem domywać swoich rąk.
Chcecie trochę "pobabrać" się w burakach? ;) Zapraszam!
Krem buraczkowy
Małe buraczki dokładnie myjemy.
Przygotuj naczynie żaroodporne, bo za chwilę buraki wskoczą do piekarnika.
Zawijamy je w te sreberka ;) Każdy burak osobno, a jak za duży to kroimy.
Zapakowane? To do piekarnika na godzinę w 200°C.
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.
Buraki gotowe, odwijamy (uważaj na palce, bo gorące:))
Wszystkie składniki do gara!
Blender w ruch i krem gotowy :) Dodaj śmietankę, jogurt i szczypiorek.
Podziel się :)
Przepis:
(5-6 porcji)
800 g małych buraków
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego tymianku
kilka łyżek oliwy z oliwek
skórka z całej pomarańczy
wyciśnięty sok z całej pomarańczy
1,5 l bulionu jarzynowego
sól i pieprz
kilka łyżek śmietany kremówki
kilka łyżek jogurtu naturalnego
szczypiorek
1. Nastaw piekarnik na 200°C. Buraczki umyj, jeśli są większe przekrój na pół. Każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze lub naczyniu żaroodpornym i wstaw na godzinę do piekarnika. Po godzinie wyjmij z piekarnika, pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Obierz buraki i pokrój na mniejsze kawałki.
2. W głębokim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek.
3. Dodaj buraczki, tymianek, sól oraz pieprz do smaku. Podsmaż wszystko przez 5 min.
4. Wlej do garnka sok z pomarańczy, bulion i dodaj skórkę z pomarańczy. Gotuj pod przykryciem 15-20 min.
5. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem.
6. Krem buraczkowy podawaj na ciepło lub zimno (jak chłodnik) z łyżką śmietany, jogurtu i drobno posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
No i taki burak z niego był !
OdpowiedzUsuńburaki mają to do siebie ;)
Usuń