14 marca 2012

ale burak !


Obieranie, krojenie, gotowanie, mieszanie i MIKSOWANIE zaczyna wchodzić mi w krew ;)

Widzicie ten obłędny kolor? Oprócz tego, że od samego patrzenia robi się miło to jeszcze trzeba pamiętać, że burak jest dobry na wszystko :) I zdecydowanie za rzadko gości na naszych stołach (na moim na pewno). Macie ochotę to zmienić? Polecam pyszny krem buraczkowy z nutką pomarańczy i odrobiną tymianku. Natchnęła mnie już nie pierwszy raz ta strona, zakasałam rękawy, założyłam rękawiczki i przystąpiłam do "operacji". Niech Wam do głowy nie przyjdzie pominąć zakładanie gumowych rękawiczek! Nie chcielibyście potem domywać swoich rąk.

Chcecie trochę "pobabrać" się w burakach? ;) Zapraszam!

Krem buraczkowy 

Małe buraczki dokładnie myjemy. 

Przygotuj naczynie żaroodporne, bo za chwilę buraki wskoczą do piekarnika. 

Zawijamy je w te sreberka ;) Każdy burak osobno, a jak za duży to kroimy. 

Zapakowane? To do piekarnika na godzinę w 200°C.

Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. 

Buraki gotowe, odwijamy (uważaj na palce, bo gorące:)) 

Wszystkie składniki do gara!

Blender w ruch i krem gotowy :) Dodaj śmietankę, jogurt i szczypiorek. 

Podziel się :) 
Przepis: 
(5-6 porcji)
800 g małych buraków 
2 cebule 
4 ząbki czosnku 
2 łyżki świeżego tymianku
kilka łyżek oliwy z oliwek 
skórka z całej pomarańczy 
wyciśnięty sok z całej pomarańczy 
1,5 l bulionu jarzynowego 
sól i pieprz
kilka łyżek śmietany kremówki 
kilka łyżek jogurtu naturalnego 
szczypiorek

1. Nastaw piekarnik na 200°C. Buraczki umyj, jeśli są większe przekrój na pół. Każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze lub naczyniu żaroodpornym i wstaw na godzinę do piekarnika. Po godzinie wyjmij z piekarnika, pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Obierz buraki i pokrój na mniejsze kawałki. 
2. W głębokim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. 
3. Dodaj buraczki, tymianek, sól oraz pieprz do smaku. Podsmaż wszystko przez 5 min. 
4. Wlej do garnka sok z pomarańczy, bulion i dodaj skórkę z pomarańczy. Gotuj pod przykryciem 15-20 min. 
5. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem. 
6. Krem buraczkowy podawaj na ciepło lub zimno (jak chłodnik) z łyżką śmietany, jogurtu i drobno posiekanym szczypiorkiem. 

SMACZNEGO! 


2 komentarze: