29 listopada 2012

shrimp dinner


Krewetkowy obiad 

Co myślicie o krewetkach? Choć my nie jemy ich zbyt często, to gdy tylko pojawia się taka okazja, staram się nie komplikować obiadu i nie przedobrzyć z dodatkami. Lubię smak krewetek i nie chciałabym go przytłoczyć. Według mnie czosnek, wino, papryczka chili i cytryna to wszystko czego potrzebują krewetki. To chyba nie za wiele? A jaki jest Wasz sprawdzony przepis na krewetki?

How do you feel about shrimps? They aren't something we eat once a week, but when this special occasion comes up I try to keep the dinner simple and I don't really feel like adding too much stuff. I like the taste of shrimps and I wouldn't like to disturb it with too much flavours. All I need to add is garlic, wine, chili pepper and lemon. Is it a lot? What's your best tried and tasted recipe for shrimps?








Krewetki z chili i czosnkiem (podkręcone winem;))
Składniki: (dla dwóch) 
14 krewetek
1/2 papryczki chili
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 cytryna
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
natka pietruszki
sól

1. Rozmróź krewetki i wyciśnij do nich cytrynę. Pozostaw na godzinę.
2. Posiekaj drobno czosnek i chili, oraz natkę pietruszki.
3. Rozgrzej na patelni oliwę z masłem i podsmaż papryczkę z czosnkiem. Dodaj krewetki. Chwilę podsmażaj. Wlej wino i mieszaj aż wino odparuje. Dopraw odrobiną soli i dodaj pietruszkę. Gotowe! Podawaj z bagietką lub ryżem.

Shrimps with chili pepper and garlic 
Ingredients: (serves two) 
14 medium shrimps
1/2 chili pepper
4 cloves of garlic
1/2 cup dry white wine
1 lemon
1 tablespoon butter
1 tablespoon olive oil
parsley leaves
salt

1. Defrost shrimps and squeeze the lemon. Leave it for an hour.
2. Finely chop the chili pepper, garlic and parsley leaves.
3. Heat the olive oil and butter in a pan. Add garlic na chili pepper, stir for a minute. Add shrimps and stir. Pour the wine and cook until it evaporates. Season with the salt and add parsley. Dinner's ready! Serve with a baguette or rice.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz