Szpinak i przyjaciele
Wreszcie grudzień ;)
Jak weekend? Postaram się by było zwięźle. Jestem pewna, że macie wiele spraw do załatwienia, ale czemu nie dołożyć do listy risotto? Przecież coś trzeba zjeść na obiad ;) A risotto jest szybkie, proste, smaczne i zdrowe dzięki szpinakowi (nie wspominajmy tu lepiej o serze ;)). Pamiętacie przepis na serowe risotto? To dzisiejsze będzie bardzo podobne.
Hello December ;)
How's your weekend? I'll try to make it brief. Know you've got a lot of stuff to do, but why don't you make risotto today? ;) It's quick, it's easy, it's yummy and I keep assuring myself that it's also healthy thanks to spinach (forget about cheese;)) Just as a reminder, I've recently showed you cheesy risotto and this one is going to be very similar.
Risotto ze szpinakiem
Składniki:
1 por lub 1 duża cebula
250 g ryżu do risotto
3/4 szklanki białego wytrawanego wina
70g permezanu
250g szpinaku (ja użyłam mrożonego nierozdrobnionego, trzeba go wcześniej podgotować wg instrukcji na opakowaniu)
3-4 ząbki czosnku
1 - 1,5 l buliony warzywnego
trochę oliwy
bazylia
1. Pokrój w plasterki pory, zetrzyj ser na tarce, rozgnieć czosnek i posiekaj.
2. Rozgrzej oliwę w garnku i podsmaż por oraz czosnek (jakieś 5-10 min). Uważaj żeby nie przypalić.
3. Wsyp ryż i chwilę mieszaj, dolej wina. Zwiększ ogień. Gdy ryż wchłonie wino, dolewaj bulionu (nie cały naraz, tylko po jednej szklance). Z ostatnią szklanką bulionu dodaj szpinak (odsączony) i posiekaną bazylię
4. Dodaj ser i wymieszaj.
SMACZNEGO!
Nigella's cheddar cheese risotto
Ingredients:
1 leek
250g risotto rice
3/4 cup dry white wine
70g parmesan cheese
250 g spinach (I used frozen, not chopped. First you need to cook it for 5 min)
3-4 cloves of garlic
1 or 1,5 l vegetable stock
2 tablespoons olive oil
basil
1. Slice the leek, chop the garlic and grate cheese.
2. Heat the olive oil in a pot or pan, cook the leek and garlic for about 5-10 min. Don't let them get burnt.
3. Add the risotto rice and stir for a minute, pour the wine. Turn up the heat and stir until the wine becomes absorbed.
4. Ladle the hot stock, letting each ladleful become absorbed, before you add the next one. With the last ladle add spinach and choped basil.
5. Add cheese and stir.
BON APPETIT!
szpinak... jak dawno nie jadłam!:D
OdpowiedzUsuń