Czekolada - poprawiacz nastroju
Nie ma życia bez czekolady, chyba się zgodzicie z tym stwierdzeniem? Nie ma też lepszego początku tygodnia niż kęs czekoladowej babeczki. Nie takiej zwykłej, lecz babeczki ze zdrowym wnętrzem - orzechami włoskimi ;)
There's no life without chocolate, don't you agree? And I guess there's no better way to start a week than with a chocolate cupcake. Not an ordinary cupcake, but the one with a healthy inside - walnuts :)
Babeczki mocno czekoladowe z orzechami włoskimi
Składniki (12 babeczek):
170g masła
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
100 g mąki tortowej
100 g cukru
60 g cukru trzcinowego
3 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1. Nastaw piekarnik na 180°C. Przygotuj formę na muffiny z papilotkami.
2. Roztop w rondelku masło i czekolady. Zdejmij z ognia, chwilę przestudź i dodaj cukier biały i brązowy. Następnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj. Wmieszaj esencje waniliową i migdałową. Na końcu dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko wymieszaj i dodaj posiekane orzechy.
3. Nałóż ciasto do papilotek do 3/4 wysokości i wstaw do piekarnika na 30 min.
Chocolate cupcakes with walnuts
Ingredients (12 cupcakes):
170 g butter
100 g dark chocolate
50 g milk chocolate
100 g flour
100 g sugar
60 g cane sugar
3 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1/2 teaspoon almond extract
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon soda
3/4 cup chopped walnuts
1. Heat the oven to 180°C. Line a muffin pan with paper liners.
2. Melt butter and chocolates in a pan. Let the mixture cool and add white and cane sugar. Add one egg a t a time and stir. Add vanilla and almond extracts. Mix in flour, baking powder and soda. Stir and add walnuts.
3. Fill the muffin cup to 3/4 full. Bake for 30 minutes.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz