3 grudnia 2012

chocolate makes my day


Czekolada - poprawiacz nastroju

Nie ma życia bez czekolady, chyba się zgodzicie z tym stwierdzeniem? Nie ma też lepszego początku tygodnia niż kęs czekoladowej babeczki. Nie takiej zwykłej, lecz babeczki ze zdrowym wnętrzem - orzechami włoskimi ;)

There's no life without chocolate, don't you agree? And I guess there's no better way to start a week than with a chocolate cupcake. Not an ordinary cupcake, but the one with a healthy inside - walnuts :)










Babeczki mocno czekoladowe z orzechami włoskimi
Składniki (12 babeczek): 
170g masła 
100 g gorzkiej czekolady 
50 g mlecznej czekolady
100 g mąki tortowej 
100 g cukru 
60 g cukru trzcinowego 
3 jajka 
1 łyżeczka esencji waniliowej 
1/2 łyżeczki esencji migdałowej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody 
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 

1. Nastaw piekarnik na 180°C. Przygotuj formę na muffiny z papilotkami. 
2. Roztop w rondelku masło i czekolady. Zdejmij z ognia, chwilę przestudź i dodaj cukier biały i brązowy. Następnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj. Wmieszaj esencje waniliową i migdałową. Na końcu dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko wymieszaj i dodaj posiekane orzechy. 
3. Nałóż ciasto do papilotek do 3/4 wysokości i wstaw do piekarnika na 30 min. 

Chocolate cupcakes with walnuts 
Ingredients (12 cupcakes): 
170 g butter 
100 g dark chocolate 
50 g milk chocolate 
100 g flour 
100 g sugar
60 g cane sugar 
3 eggs 
1 teaspoon vanilla extract 
1/2 teaspoon almond extract 
1/2 teaspoon baking powder 
1/2 teaspoon soda 
3/4 cup chopped walnuts 

1. Heat the oven to 180°C. Line a muffin pan with paper liners. 
2. Melt butter and chocolates in a pan. Let the mixture cool and add white and cane sugar. Add one egg a t a time and stir. Add vanilla and almond extracts. Mix in flour, baking powder and soda. Stir and add walnuts. 
3. Fill the muffin cup to 3/4 full. Bake for 30 minutes. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz