nastrój świąteczny włączony - pierniczki
Zauważyliście, że "coraz bliżej Święta"? ;) Ja już czuję, że są bardzo blisko, a to za sprawą weekendowej przygody ze świątecznymi pierniczkami. Mimo, że kompletnie nie przepadam za niemieckim, to zdecydowałam się zrobić lebkuchen, czyli ostre pierniczki (w wydaniu Nigelli z cukrem muscovado). Przepyszne! Świetnie się bawiłam dekorując je, ale gdyby nie moja mama to z pewnością pierniczki nie wyglądałyby tak dobrze. To ona jest prawdziwą artystką:) A ja tylko trochę dołożyłam się do tych dekoracji. Muszę Was jednak uprzedzić, że jeśli zdecydujecie się robić i dekorować pierniczki, przeznaczcie na to odpowiednią ilość czasu. Nie wolno się spieszyć! A zanim zaczniecie nie zapomnijcie włączyć świątecznego nastroju ;)
The run-up to Christmas has officially started! Have you already noticed that Christmas is coming VERY soon? ;) Let me show you my adventure with Christmas gingerbread cookies. Though German is totally not my cup of tea, I decided to make lebkuchen - gingerbread cookies with muscovado sugar (according to Nigella). Delicious! I had a great time decorating them and if it hasn't been for my mum the cookies wouldn't look that good. She's the real artist ;) I've just contributed a bit. Well, all in all I have to say that Saturday passed well and very fast. Just a warning: if you plan on making lebkuchen and decorate them, assign a proper amount of time. You can't hurry! And before you start don't forget to get your ho ho ho mode on ;)
Lebkuchen - pierniczki z cukrem muscovado
Składniki: (na 3 blachy pierniczków)
300 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przypraw korzennych (do piernika)
2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
100 g masła
100 cukru muscovado
2 jajka
4 łyżki miodu
DO DEKORACJI:
lukier plastyczny (czerwony, czarny, biały i zielony), biały maczek, srebrne i różowe kuleczki.
Możesz zrobić swój lukier: wymieszaj 300 g cukru pudru z 3 łyżkami wrzątku by powstała błyszcząca lejąca masa.
1. Do miski wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy i pieprz. Wymieszaj. Dodaj masło, cukier i posiekaj wszystkie składniki. Dodaj jajka z miodem i połącz. Zagnieć rękami, uformuj dwie kule, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min.
2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
3. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj jedno ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawaj pierniczki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz powbijaj w pierniki orzechy. Jeśli natomiast będziesz chciał powiesić pierniczki na choince zrób odpowiednio dużą dziurkę wykałaczką.
4. Piecz pierniki około 15 min. Po upieczeniu muszą ostygnąć, dopiero wtedy można zacząć dekorować ;)
Lebkuchen - gingerbread cookies with muscovado sugar
Ingredients:
300 g flour
pinch of salt
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon ground spices
2 teaspoons fresh ground pepper
100 g butter
2 eggs
3 tablespoons honey
DECORATIONS:
fondant icing (red, black, white and green) and other confectioner's decorations
You can as well prepare icing on your own. Just mix 300 g confectioner's sugar with 3 tablespoons boiling water.
1. In a bowl, mix flour, salt, pepper, spices and baking powder. Add butter and sugar, and chop it with a knife. Add eggs, honey and knead the dough. Form 2 discs, cling film and cool for 30 min.
2. Heat the oven to 180°C.
3. Roll out pastry (you can do it between films or on a floured surface). Cut out the cookies. Put the on the baking tray lined with baking parchment. You can stick walnuts or almonds onto the cookies. If you want to use your cookies as Christmas tree ornaments, skewer them.
4. Bake for 15 min. Let them cool and then decorate with the icing.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz