11 grudnia 2012

tarte aux pommes


Tarta z jabłkami - tarte aux pommes

Zainspirowana lekcjami francuskiego i tym przepisem, przystąpiłam do pieczenia tarty jabłkowej. Wyszła rewelacyjnie i jak zwykle zniknęła w mgnieniu oka. Jeśli wciąż macie jakieś jabłka z tegorocznych zbiorów lub macie wspaniałych / hojnych przyjaciół i rodzinę (tak jak ja:)), nie wahajcie się i zabierzcie się za pieczenie tarty! Gorąco polecą właśnie tę tartę. Powodzenia! Już niedługo, już za chwilę pierniczki na blogu :)

Inspired by my french lessons and this recipe, I sat about baking an apple tart. It turned out great and as usual it disappeared in a flash. If you do still have some spare apples from this year's apple picking or you have awesome / generous friends and family (as I do:)), do not hesitate and bake a tart! I really recommand this one :) Good luck! Gingerbread cookies coming very soon! :)













Tarta z jabłkami 
Składniki: (1 forma 27 cm lub 3 małe) 
KRUCHE CIASTO:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
NADZIENIE:
3-4 jabłka
2 jajka
100 g cukru pudru
1/2 laski wanilii
2/3 szklanki śmietany 30%
1-2 łyżki mąki

1. Przygotuj kruche ciasto. Posiekaj nożem mąkę, masło i cukier. Powstanie kruszonka. Teraz dodaj jajko i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. W tym czasie obierz jabłka i pokrój je na plasterki.
2. Rozwałkuj ciasto (możesz to zrobić między foliami lub na oprószonym mąką blacie). Przenieś na natłuszczoną formę. Nakłuj widelcem ciasto. Wstaw do piekarnika na 200°C i piecz 15 min. 
3. Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia za wyjątkiem jabłek. Z laski wanilii należy wydłubać ziarenka. 
4. Na kruchym spodzie ułóż jabłka i zalej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180°C i piecz 30 min. 

Apple tart 
Ingredients: (1 tart tin - 27 cm or 3 small) 
SHORTCRUST PASTRY
200 g flour
100 g butter 
3 tablespoons confectioner's sugar
1 egg 
FILLING
3-4 apples
2 eggs
100g confectioner's sugar
1/2 vanilla stick
2/3 cup cream 30%
1-2 tablespoons flour

1. Prepare shortcrust pastry: Chop with a knife flour, butter and sugar. You'll make a crumble. Add an egg and knead the dough. Cling film and cool for at least 30 min. Slice the apples.
2. Roll out pastry (you can do it between films or on a floured surface). Line the greased tin. Prick the pastry with a fork. Bake in 200°C for 15 min. 
3. Mix all ingredients for a filling except for the apples. Remove vanilla beans from the stick. 
4. Arrange the apples around the base. Pour the filling. Bake in 180°C for 30 min. 


2 komentarze:

  1. Co tu dużo pisać, pyszności!....Czekam na pierniczki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna i pyszna :)
    poproszę o kawałek. albo dwa... :)

    OdpowiedzUsuń