16 listopada 2012

cheesy risotto


Oto ono - risotto, trochę lepkie, ciągnące się i totalnie serowe! Brzmi zachęcająco? Mnie nie trzeba by namawiać, z całą pewnością nie odmówiłabym sobie zjedzenia ciepłej miski tego cuda :) I prawda jest taka, że za chwilę to zrobię, bo w lodówce czają się jeszcze jakieś pozostałości ze wczoraj. Przepis pochodzi z książki Nigella Ekspresowo. Mimo tego, że zwykle wprowadzam jakieś modyfikacje do znalezionych przepisów, tym razem nawet nie próbowałam. Te risotto nie wymaga żadnych ulepszeń!

Say hello to this heavenly risotto! A bit sticky, chewy and totally cheesy (but in that good way, in the cheese related way, not the cheesy - poor, cheap and stupid way). Does it sound encouraging? You wouldn't have to ask me twice if I'd like some. I would totally say YES, YES, YES! And you know... I've still got some leftovers in the fridge and I won't hesitate to finish them off in a minute. The recipe is taken from Nigella Express and to be honest I didn't even bother to change anything, it just looks perfect the way it is. No improvements needed!










Risotto z cheddarem Nigelli 
Składniki: 
2 pory 
250 g ryżu do risotto 
1/2 szklanki białego wytrwanego wina
150g cheddara 
1 łyżeczka musztardy dijon 
1 - 1,5 l buliony warzywnego 
trochę masła
szczypiorek (ewentualnie)

1. Pokrój w plasterki pory, zetrzyj ser na tarce. 
2. Rozgrzej masło w garnku i podsmaż pory aż zmiękną (jakieś 5-10 min). Uważaj żeby nie przypalić. 
3. Wsyp ryż i chwilę mieszaj, dolej wina i dodaj musztardę. Zwiększ ogień. Gdy ryż wchłonie wino, dolewaj bulionu (nie cały naraz, tylko po jednej szklance). 
4. Mieszaj od czasu do czasu i gotuj około 20 min. Dodaj ser i wymieszaj. 
5. Risotto możesz podawać ze szczypiorkiem lub z jakąś zieloną sałatą. 

SMACZNEGO!

Nigella's cheddar cheese risotto
Ingredients: 
2 leeks
250g risotto rice 
1/2 cup dry white wine 
150g cheddar cheese
1 teaspoon dijon mustard 
1 or 1,5 l vegetable stock 
2 tablespoons butter 
chives (optional) 

1. Slice leeks and grate cheddar cheese. 
2. Melt the butter in a pot or pan, cook the leeks for about 5-10 min. Don't let them get burnt. 
3. Add the risotto rice and stir for a minute, pour the wine and add mustard. Turn up the heat and stir until the wine becomes absorbed. 
4. Ladle the hot stock, letting each ladleful become absorbed, before you add the next one.
5. Stir from time to time and cook for 20 min. Add cheese and stir. 
6. Serve your risotto with chives or lettuce to add some green. 

BON APPETIT! 



1 komentarz: