14 listopada 2012

comeback


Te rozstania i powroty... Dziś jest dobry dzień, tak dobry, że w końcu zdecydowałam się wrócić do blogowania. Takie dni nie zdarzają się szczególnie często, więc trzeba to wykorzystać. Miejmy nadzieję, że mój entuzjazm potrwa dłużej niż ostatnio. Trzymajcie kciuki a ja dam z siebie wszystko. A specjalnie podziękowania należą się mojemu lubemu za jego ciągłe zrzędzenie ;) Blog będzie międzynarodowy i myślę, że każdy na tym skorzysta. Odświeżycie troszkę swój angielski, a ja cóż pewnie też się sporo nauczę. Ja się cieszę, a wy? :)
Na dobry początek proponuję chleb, nie do końca żywcem ściągnięty od Nigelli, troszeczkę zmodyfikowany. Zgodzicie się, że jest coś uspokajającego w robieniu chleba? Koniecznie musicie spróbować! Poza tym to naprawdę prosty i szybki chleb.
Jeszcze posłuchajcie, a na pewno zrobi się milej :)

It's a good day! And it's so good that I finally decided to make a dramatic comeback. It doesn't happen very often, that's way I surely need to take advantage of this particular situation. Hope my enthusiasm is gonna last longer than the previous time I tried to get down to work and revive the blog. Keep your fingers crossed and I'll do my best! Special thanks to my significant other and his constant nagging ;) The blog is becoming international ;) I'm sure you're gonna benefit from that, brushing up your English is always a great idea. To be honest, I'm gonna learn a lot too, which makes me even more excited.
Let's have a good start with bread. Need to say, there's something soothing about bread-making. It even makes me proud. You have to try it sometime! By the way, it's a very easy bread, made for lazy people, who like to see and eat the results of their work asap (like me ;))

A song, a great companion in a bread-making process :)











Chleb górski 

Składniki: 
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
400 g mąki chlebowej (razowej)
20 g drożdży świeżych
50 g płatków owsianych górskich
5 łyżek zarodków pszennych
3 łyżki nasion słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka soli

1. Nastaw piekarnik na 110°C. 
2. W misce wymieszaj wodę i mleko, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
3. W drugiej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. Zalej je wodą z mlekiem i drożdżami. Wymieszaj, aż wyjdzie dość mokra "papka";)
4. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja jest niewielka silikonowa, więc z podanych składników wychodzi 1,5 chleba). Wstaw do piekarnika na 30 min. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez ok. godzinę. Wbijając wykałaczkę sprawdź czy chleb nie jest zbyt mokry. Pamiętaj, że ten chleb nie będzie całkiem suchy, jest raczej z gatunku tych wilgotniejszych. 

SMACZNEGO! 

Mountain bread 

Ingredients: 
1 cup milk 
1 cup water
400 g wholewheat flour 
20 g fresh yeast 
50 g oats (not instant) 
5 tablespoons wheat germ
3 tablespoons sunflower seed 
3 tablespoons flaxseeds
1 tablespoon salt

1. Turn on oven to 110°C . 
2. Mix the milk, water and yeast together in a bowl 
3. Combine all the other dry ingredients in a large bowl.
2. Pour the liquid into the dry ingredients, stir to make a sticky mixture. 
3. Pour the dough into the pan and place in an oven (middle). Bake for 30 min and turn the oven up to 180°C for an hour. 

BON APPETIT!


1 komentarz:

  1. Chlebek był pyszny. Szkoda tylko, że tak mało ...
    Dobrze jest po upieczeniu posmarować go dobrą oliwą. Wtedy jest lśniący i na dłużej zachowuje świeżość. Do tego dobra oliwa to samo zdrowie:)
    Już czekam na następne wypieki:*

    OdpowiedzUsuń