Upiekł ziemniaki i smakowały wyśmienicie! Szczerze, świetnie mu idzie przygotowywanie ziemniaków (różnego rodzaju). Muszę jednak coś wyjaśnić, żeby tylko nie wpadł w samozachwyt ;) Nie jest żadnym masterchefem, kuchni nie odwiedza zbyt często, ale jak przygotowuje ziemniaki to zdecydowanie wie co robi :D
(P.S. Mam nadzieję, że nabiłam sobie kilka punktów za to wyznanie ;))
Wystarczająco już powiedziałam, czas się wziąć do pracy! Ziemniaki w mundurkach zatopione w masełku z dodatkiem oregano wyglądają niesamowicie! Przepraszam za niewiele zdjęć gotowych ziemniaczków, po prostu byliśmy bardzo głodni...
He roasts potatoes and they taste great! Honestly, he's really good at potato-making (different kinds). Not to make him too proud and go into raptures about himself, I just have to make it clear that he's not a cooking expert, Jamie Oliver or Gordon Ramsay ;) He doesn't visit the kitchen very often, but when he does he usually prepares potatoes and he knows what he's doing.
(P.S. Hope I scored some extra points thanks to that confession ;))
Alright, I said enough so let's get down to work. Jacket potatoes with a butter coating and oregano, here we go! They look adorable, don't they? Sorry for few pictures of ready potatoes, we were starving...
Ziemniaki w mundurkach (akordeony)
Składniki:
10 ziemniaków (najlepiej wybrać mniejsze, będą się krócej piekły)
2 ząbki czosnku
5 łyżek masła
2 łyżki oliwy
oregano (do woli)
1. Nastaw piekarnik na 180°C.
2.. Dokładnie umyj ziemniaki, Teraz się skup, najtrudniejsze zadanie przed Tobą - krojenie ;) Nacinaj 3/4 ziemniaki w odstępach ok. półcentymetrowych. Uważaj aby nie przeciąć ziemniaka do końca.
3. Przygotuj maślane smarowidełko. Rozpuść w mikroweli (lub w garnku) masło razem z oliwą, wyciśniętym czosnkiem oraz oregano. Wymieszaj.
4. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruj każdego ziemniaki masełkiem. Zostaw trochę masła na później.
5. Wstaw ziemniaki do piekarnika i piecz ok. 25 - 35 min. W tym czasie przynajmniej raz posmaruj ziemniaczki masłem. Gotowe!
SMACZNEGO!
Jacket potatoes (accordion style)
Ingredients:
10 potatoes (smaller ones will roast quicker)
2 cloves of garlic
5 tablespoons butter
2 tablespoons olive oil
oregano (as much as you wish)
1. Turn on oven to 180°C .
2. Wash the potatoes carefully. Focus! The toughest task is yet to come ;) SLICING! Slice 3/4 through your potato. Be careful, it's easy to accidently slice your potato all way through.
3. Prepare the coating. In a microwave melt the butter with olive oil, minced garlic and oregano. Combine.
4. With a kitchen brush coat each potato generously. The coating needs to get between each slice. Leave some coating until later.
5. Place the potatoes on the tray (with baking paper) and bake for 25-35 minutes. In the meantime, coat the potatoes at least once.
BON APPETIT!
Zjadłabym, oj zjadła..
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie rustykalne ziemniaki :-)
OdpowiedzUsuń