22 listopada 2012

seasonal fruit cake, the herald of a good weekend


Dom pachnący aromatycznym ciastem z sezonowymi owocami jest najwspanialszą zapowiedzią udanego weekendu. Chyba zgodzicie się ze mną ? Pewnie wszyscy chcielibyśmy zacząć sobotę od kubka kawy z pokaźnym kawałkiem domowego ciasta. Jeśli tylko zgromadzicie wszystkie składniki dzisiaj, upieczecie ciasto jutro, to w sobotę czeka Was bardzo miły poranek :) Ten wysiłek się naprawdę opłaci!

A home smelling of an aromatic seasonal fruit cake is the greatest herald of a good weekend. Do you feel the same? I guess we'd all like to start Saturday with a cup of coffee and a large piece of a homemade cake. If you gather all ingredients today, bake tomorrow, you will enjoy a pretty nice moment on Saturday morning. It's well worth the effort :)









Ciasto z owocami sezonowymi i kruszonką 
Składniki: 
CIASTO
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
150 g miękkiego masła
200 ml maślanki
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
OWOCE:
3 śliwki, 1 gruszka, 3 jabłka (pokrojone w cienkie plastry)
KRUSZONKA:
50 g masła
70 g mąki
70 g cukru

1. Nastaw piekarnik na 180°C.
2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
3. W mikserze połącz masło z cukrem, aż powstanie jasna masa. Dodaj jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i miksuj jeszcze minutę. Dodaj szklankę mąki z przyprawami. Wlej maślankę i dodaj pozostałą mąkę. Chwilę miksuj.
4. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż na wierzchu owoce, lekko wciskając je w ciasto.
5. Przygotuj kruszonkę. Rękami zagnieć wszystkie składniki aż powstaną okruchy. Posyp równomiernie owoce.
6. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 30 min. Sprawdź czy jest gotowe nakłuwając je wykałaczką, Wykałaczka może być tylko delikatnie oblepiona ciastem, ponieważ ciasto nie powinno być zupełnie suche, lecz lekko wilgotne.

Seasonal fruit cake with crumble topping 
Ingredients: 
PASTRY:
1,5 cup all-purpose flour
1 cup sugar
150 g butter at room temperature
200 ml buttermilk
1 egg
1 yolk
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1 teaspoon cinammon
1/2 teaspoon cardamon
1/2 teaspoon nutmeg
1/2 teaspoon salt
2 teaspoons vanilla extract
FRUIT:
3 plums, 1 pear, 3 apples (sliced into thin pieces)
CRUMBLE:
50 g butter
70 g flour
70 g sugar

1. Heat the oven to 180°C. 
2. In a bowl whisk together flour, spices, salt, baking powder and soda. 
3. In a mixer with a paddle attachment beat butter and sugar till the mixture becomes light in colour. Add an egg, a yolk and vanilla extract and beat for another minute. Add one cup of flour mixture, and then pour buttermilk. Finally, add the remaining flour. 
4. Pour the pastry into the cake tin laid with baking paper. Top with sliced fruit. 
5. Prepare the crumble topping: with your fingers combine all ingerdients. Sprinkle the cake. 
6. Bake for 30 min until the skewere inserted in the cake gets out almost clear. The cake won't be completely dry, but a bit moist. 




2 komentarze: