Tabbouleh, tak nazywa się ta sałatka warzywna rodem z Turcji i Armenii. Pogoda Nas nie rozpieszcza, więc żeby poczuć wakacyjny klimat, warto otworzyć lodówkę i wyciągnąć z niej ogórki, pomidorki, sporą ilość ziół a z szafki kuskus. Oprócz chęci "posmakowania" wakacji, mogę znaleźć jeszcze co najmniej trzy powody dla których warto wybrać się na chwilę w okolice lodówki i przygotować tabbouleh. Po pierwsze, sałatka jest tak prosta, że wprost idealna na dni, gdy najchętniej omijalibyśmy kuchnię szerokim łukiem. Przygotowanie z zegarkiem w ręku zajmuje 15 min. Po drugie, gdy budżet domowy nie wytrzymuje już kolejnych odwiedzin w ulubionej restauracji oraz eksperymentów z krewetkami i innymi "wykwintasami", warto zrobić zakupy za ok. 8 - 10 zł, a wielką michą sałatki będziemy się cieszyć może nawet przez dwa dni :) Po trzecie, sałatka jest naprawdę sycąca, nadaje się więc na nie tylko jako dodatek do kotleta, ale również samodzielny obiad. Przekonałam Was? Jeśli jakimś cudem dalej jesteście oporni, to powtórzcie kilka razy "tabbouleh" (czyt. tabule) i może pomoże ;) Na mnie zwykle działają egzotycznie brzmiące nazwy, od razu robię się głodna ;)
Tabbouleh - sałatka z kuskusem
Przygotuj składniki. Od razu muszę przeprosić, ale nie wiem jak mogły umknąć mojej uwadze ogórki. I jeszcze kilka drobiazgów. Jeśli na zdjęciu ich nie zobaczycie, to na pewno przeczytacie w przepisie poniżej.
Kuskus czeka na zalanie. Wystarczy mu 5 min i jest gotowy.
Pachnące, świeże zioła - natka pietruszki i mięta. Będzie aromatycznie :)
Siekamy, siekamy, siekamy.
Mieszamy, mieszamy, mieszamy i....
... trochę oliwy i sporo cytryny. Gotowe!
Przepis:
250 g kuskusu
2 czerwone cebule
3 pomidory
3 ogórki
garść listków świeżej mięty
pęczek pietruszki
5 łyżek oliwy
sok z 1-2 cytryn
sól i pieprz
1. W dużej misce zalewamy kuskus wrzątkiem, tak by sięgał ok. 2 cm powyżej kaszy. Kasza pęcznieje ok. 5 min. Gdy będzie gotowy, wymieszaj kuskus widelcem, żeby był sypki.
2. Obierz cebule i posiekaj je w drobną kostkę. Sparz pomidory, obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Obierz ogórki i pokrój w małe kawałki.
3. Dodaj warzywa do gotowej kaszy i wymieszaj. Umyj zioła i posiekaj je drobno. Dodaj do sałatki.
4. Przygotuj sos: wyciśnij sok z cytryn i połącz go z oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Wlej do sałatki i wymieszaj. Gotowe!
Sałatka świetnie smakuje z podgrzanym chlebem :)
SMACZNEGO!
Bardzo smaczna alternatywa dla chlodnika na dni kiedy faktycznie na mysl o gotowaniu robi się słabo;)
OdpowiedzUsuń