10 lutego 2013

comforting soup on a gloomy day


I planned to add this post on Fat Thursday... However I didn't manage to finish and now it's Sunday and all the thoughts I included are pretty overdue ;) I wanted to write about doughnuts (surprise, surprise ;)) and remind you of this recipe for homemade doughnut, but now I just wonder if you still remember eating those delicious things. For me it seems like at least a week has passed.

However one cannot live by doughnuts alone ;) That's why I've got a great filling soup ideal for cold, gloomy days. I know people who can't stand vegetables floating in their soups and I accept it. I'm tolerant ;) There's always a possibility of blending it all, and you should already know how much I like it. But honestly, from time to time it's worth eating a soup with vegetable pieces so as not to forget what the look like ;) I took the recipe from this blog (I've recently started following), but I decided to make the soup spicier.

zupa podnosząca na duchu w ponury dzień

Planowałam dodać ten post w Tłusty Czwartek... Nie udało się go skończyć a dziś już niedziela i właściwie wszystkie przemyślenia, które napisałam są już "przeterminowane" ;) Chciałam napisać o pączkach (cóż za niespodzianka ;)) i przypomnieć Wam o tym przepisie na domowe pączki, ale teraz tylko zastanawiam się czy jeszcze pamiętacie jak to było jeść te pyszności. Mnie się wydaje, że już co najmniej tydzień minął.

Jednak nie samymi pączkami żyje człowiek ;) Dlatego mam dziś dla Was pyszną sycącą zupę idealną na zimne, ponure dni. Znam ludzi, którzy nie znoszą warzyw pływających w zupie i to akceptuję. Jestem naprawdę tolerancyjna ;) Zawsze istnieje możliwość zmiksowania wszystkiego, a powinniście już wiedzieć jak bardzo lubię to robić. Ale zupełnie szczerze, od czasu do czasu warto zjeść zupę z kawałkami warzyw choć tylko po to, by nie zapomnieć jak one wyglądają ;) Przepis wzięłam z tego bloga (którego od niedawna śledzę), ale postanowiłam zrobić bardziej pikantną zupę.













Vegetable soup with red beans
Ingredients: (4 bowls) 
2 carrots
1 parsley root
2 sticks of celery
1 leek
1 can of red beans
1 can of peeled and chopped tomatoes
3 tablespoons tomato concentrate
4 cloves of garlic
1/2 tablespoon chopped chili pepper
2 bay leaves
3 grains of allspice
1/2 teaspoon caraway
1/2 teaspoon sugar
olive oil
salt and pepper
4 slices of toast

1. Heat the olive oil in a pan. Slice carrots, a parsley root, celeries and a leek. Put it in a pan and fry for 10 minutes, stirring from time to time. Add 2 crushed and chopped garlic, chilli pepper, bay leaves, allspice and caraway.
2. Pour 2,5 cup water and cook until vegetables get tender (about 20 minutes).
3. Finally add chopped tomatoes, tomato concentrate and red beans. Stir and cook for 5 more minutes. Season with salt, pepper and sugar.
4. Prepare toasts: toast slices of bread and rub with garlic.
5. Serve the hot soup with toasts.

Zupa warzywna z czerwoną fasolą
Składniki (4 porcje): 
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 por
1 pietruszka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka siekanych pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
1/2 łyżki posiekanej papryczki chili
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki cukru
oliwa
sól i pieprz
4 tosty

1. Rozgrzej oliwę w garnku. Posiekaj marchew, pietruszkę, seler naciowy i por. Wrzuć warzywa do garnka i podsmażaj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj 2 rozgniecione i posiekane ząbki czosnku, papryczkę chili, ziele angielskie, kminek i liście laurowe.
2. Wlej 2,5 szklanki wody i gotuj aż warzywa zmiękną (około 20 min.)
3. Na koniec dodaj pomidory z puszki, fasolę i przecier pomidorowy. Mieszaj i gotuj przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
4. Przygotuj tosty: opiecz kromki chleb i natrzyj mocno czosnkiem.
5. Gorącą zupę podawaj z tostami.

1 komentarz:

  1. Ja tam lubie takie zupki i pewnie moj Polowek krecil by nosem na takie, wiec wersja zblendowana jak najbardziej mi tez odpowiada ;)

    OdpowiedzUsuń