13 lutego 2013

show your love - valentine's sweets


Needless to say, tomorrow's Saint Valentine's Day! Show your love to the ones you love ;) And what's the best way to do that? Answer's obvious (at least for me), make some sweets and share!! It's a mutual benefit ;) Is there a better way to satisfy both the giver and the receiver?

For this year's Valentine's Day I made chocolate hearts with a filling. They're delicious and above all they look pretty! You'll need patience and time to have them finished, but the cookies make quite an impression! Wishing you Happy Valentine's Day with your beloved ones, I leave you with a few ideas for desserts perfect for a romantic evening. You'll find the new recipe (chocolate hearts with filling) below - keep scrolling ;)

Okaż swoją miłość - walentynkowe słodkości 

Nie trzeba chyba przypominać, że jutro Walentynki! Okażcie swoją miłość tym których kochacie :) A jakie jest najlepszy sposób, by to zrobić? Odpowiedź jest oczywista (przynajmniej dla mnie), przygotujcie coś słodkiego i się podzielcie! Będzie to obopólna korzyść ;) Znacie lepszy sposób, żeby zadowolić jednocześnie obdarowujące i obdarowanego?

Na tegoroczne Walentynki przygotowałam czekoladowe serca z nadzieniem. Są pyszne, słodkie, a przede wszystkim wyglądają uroczo! Potrzebne będzie jednak trochę cierpliwości i czasu, żeby je zrobić, ale ciasteczka wywierają spore wrażenie! Życząc Wam udanych Walentynek z ukochanymi, zostawiam Was z kilkoma pomysłami na desery idealne na romantyczny wieczór. Nowe przepis (na czekoladowe serca) znajdzie poniżej - przewijajcie ;)

1. Chocolate muffin / Muffin czekoladowy 


2. Rich chocolate cake / mocno czekoladowe ciasto


3. Chocolate cheesecake cupcakes / babeczka sernikowo-czekoladowa


4. Lemon cheesecake / sernik cytrynowy


5. Chocolate cupcakes with walnuts / babeczka czekoladowe z orzechami


















Chocolate hearts with filling (from shutterbean)
Ingredients: (35 cookies) 
1 and 1/4 cup flour
3/4 cup cocoa powder
6 tablespoons butter, melted
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
2/3 cup brown sugar
1 egg
FILLING:
100 g butter, softened
1 and 1/2 cup confectioners' sugar
2 teaspoons vanilla extract
1/4 teaspoon red food colouring (optional - if you want the filling red)
1-2 tablespoons milk

1. Stir butter, egg and brown sugar.
2. In a bowl, whisk together flour, cocoa, baking soda and salt. Add it to the butter mixture and combine. Divide in half and wrap in a plastic wrap. Put it in a fridge for 30 minutes.
3. Roll up the dough and cut the heart shapes. Put them on a plate and place in a freezer for 15 minutes.
4. Preheat the oven to 180°C. Bake the cookies for 8-9 minutes. Let cookies cool. 
5. Prepare the filling: beat butter with a mixer, add sugar, red food colouring and vanilla extract. If the filling is too thick, add 1 or 2 tablespoons of milk. 
6. Spread the filling onto bottom side of a cookie (with a knife) and sandwich with a cookie. 

ENJOY!

Czekoladowe serca z nadzieniem 
Składniki (35 ciastek): 
1 i 1/4 szklanki mąki 
3/4 szklanki kakao 
6 łyżek masła, stopionego 
1/4 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki sody 
2/3 szklanki brązowego cukru 
1 jajko 
NADZIENIE: 
100 g masła, miękkiego 
1,5 szklanki cukru pudru 
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
1-2 łyżki mleka 

1. Ubij masło, jajko i brązowy cukier. 
2. W misce, wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Dodaj je do masła i połącz. Podziel ciasto na pół i zawiń w folię spożywcza. Włóż do lodówki na 30 min. 
3. Rozwałkuj ciasto i wytnij serca. Ułóż je na talerzu i wstaw do zamrażarki na 15 min. 
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz ciasteczka przez 8-9 min. Ostudź. 
5. Przygotuj nadzienie: Ubij masło mikserem, dodaj cukier puder, barwnik spożywczy i ekstrakt waniliowy. Jeśli nadzienie jest zbyt gęste, dodaj łyżkę (lub dwie) mleka. 
6. Rozsmaruj nożem nadzienie na spodzie ciastka i zlep je z drugim ciastkiem. 

CIESZ SIĘ SMAKIEM ;) 

1 komentarz: