23 lutego 2013

let's dine together - shrimp curry



It's a 100th post! Should I celebrate? I guess it's a good occasion to eat something extraordinary ;)

You've probably seen the recipe for a very simple shrimp dinner, but I realize you may find it a bit banal or it may seem to be nothing fancy. And I am aware there are occasions when it won't do the trick. That's why today, I'll offer you an alternative which I hope will hold your attention - shrimp curry with coconut milk and a spicy flavour. So delicious! I really regret I didn't make more... It's finished in 10 minutes... Still you can learn from my mistakes and double the ingredients to savour each and every mouthful longer :) The recipe's adapted from Kwestia Smaku.

Zjedzmy razem obiad - curry z krewetkami

To jest setny post! Powinnam świętować? Podejrzewam, że to dobra okazja, by zjeść coś niezwykłego :)

Pewnie widzieliście przepis na bardzo prosty obiad z krewetkami w roli głównej, jednak zdaję sobie sprawę, że może się on wydać banalny i zupełnie niewyszukany. Wiem też, że zdarzają się okazję, gdy taki obiad nie załatwi sprawy ;) Dlatego dziś zaproponuję Wam alternatywę, która (mam nadzieję) Was zaciekawi - curry z krewetkami, mlekiem kokosowym i pikantną nutą. Przepyszne! Naprawdę żałuję, że nie zrobiłam go więcej... Skończyło się w 10 minut... Niemniej jednak wy możecie uczyć się na moich błędach i podwoić ilość składników, by dłużej delektować się każdym kęsem ;) Przepis na podstawie Kwestii Smaku.












Shrimp curry with coconut milk 
Ingredients: (for 2) 
300 g frozen shrimps
300 ml blended peeled tomatoes (from a tin)
300 ml coconut milk
1/2 red pepper
1/2 yellow pepper
1 tablespoon grated fresh ginger
2 cloves of garlic
1 small onion, finely chopped
1 tablespoon butter
2 teaspoons turmeric
1 teaspooon curry
1 tablespoon fresh chili pepper, finely chopped
1 teaspoon sugar
salt and pepper
rice

1. Prepare the sauce: pour blended tomatoes in a pan, add sugar, pepper and salt, and cook for 10 minutes. Then add coconut milk, boil and cook for 15 minutes. In a seprate pot cook rice.
2. Prepare shrimps: peel and devein them.
3. Chop all peppers. Grate garlic. In a frying pan, heat up the butter, add grated ginger, garlic and onion. Fry for 3 minutes. Add shrimps and season with salt and pepper. Fry for 3 minutes. Put in the peppers, turmeric and curry. Stir and fry for a moment. Pour in the sauce and cook for 5 minutes.
4. Serve with rice.

Curry z krewetkami (z mlekiem kokosowym) 
Składniki: (dla dwóch) 
300 g mrożonych krewetek
300 ml zmiksowany pomidorów z puszki
300 ml mleka kokosowego
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 łyżka startego świeżego imbiru
2 żabki czosnku
1 mała posiekana cebula
1 łyżka masła
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżka posiekanej papryczki chili
1  łyżeczka cukru
sól i pieprz
ryż

1. Przygotuj sos: wlej do garnka zmiksowane pomidory, dodaj cukier, sól i pieprz, i gotuj przez 10 min. Wlej mleko kokosowe i gotuj przez kolejne 15 minut. W drugim garnku ugotuj ryż.
2. Przygotuj krewetki: obierz je i oczyść.
3. Posiekaj papryki. Zetrzyj czosnek. Na patelni rozgrzej masło, dodaj starty imbir, czosnek i cebulę. Podsmaż przez 3 min. Dodaj krewetki i przypraw je solą i pieprzem. Smaż przez 3 minuty. Dołóż papryki, kurkumę i curry. Mieszaj i podsmażaj przez chwilę. Wlej sos i gotuj 5 minut.
4. Podawaj z ryżem.

1 komentarz: