19 lutego 2013

you may call it obsession - lentil soup


Ok, the soup may not look encouraging, but it's so comforting I just can't avoid cooking it on a snowy winter day. Though what's most essential, its preparation takes 10 minutes maximum. Then it's all about turning on a cooker for 40 minutes and letting the soup take care of itself. Are you tempted? Again,  if you have an aversion to vegetable pieces floating in a soup, feel free to blend them. The recipe comes from my beloved blog White Plate, I've just made really slight changes.

możesz nazwać to obsesją - zupa soczewicowa 

Ok, zupa może nie wygląda zachęcająco, ale jest tak poprawiająca nastrój, że nie mogę oprzeć się ugotowaniu jej w śnieżny zimowy dzień. Jednak co najistotniejsze, przygotowanie zupy zajmuje maksymalnie 10 min. Potem, trzeba tylko włączyć kuchenkę na 40 minut i pozwolić zupie zająć się sobą. Skusiłam Was? Jak już pisałam przy okazji tej zupy, jeśli czujecie awersje do warzyw pływających w zupie, nie krępujcie się i miksujcie wszystko. Przepis pochodzi z mojego ukochanego bloga White Plate, zrobiłam w nim naprawdę drobne zmiany.









Lentil soup with tomatoes 
Ingredients: (4 servings) 
150 g green lentils
1 red onion
1 can of peeled tomatoes
1 stick of celery
1 teaspoon cilantro seeds
1/2 teaspoon turmeric
1 teaspoon caraway
1 tablespoon fresh grated ginger
1/4 teaspoon cinnamon
pinch of chilli pepper
1,5 l vegetable stock
fresh cilantro

1. Cut the onion into strips, chop the celery. Put them in a large pan with lentils, tomatoes and grated ginger.
2. Pestle cilantro seeds and caraway in a mortar. Add all spices into a pan. Pour the stock and cook a soup for 40-45 minutes. Serve with fresh cilantro.

Isn't it easy? BON APPETIT!

Zupa soczewicowa z pomidorami 
Składniki: (4 porcje)
150 g zielonej soczewicy
1 czerwona cebula
1 puszka pomidorów
1 łodyga selera naciowego
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kminku
1 łyżka świeżo startego imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta chili
1,5 l bulionu warzywnego
świeża kolendra

1. Pokrój cebulę w piórka i posiekaj seler. Włóż do dużego garnka razem z soczewicą, pomidorami i startym imbirem.
2. Utłucz nasiona kolendry i kminek w moździerzu. Dodaj wszystkie przyprawy do garnka. Wlej bulion i gotuj zupę przez 40-45 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Prawda, że proste? Smacznego!


1 komentarz: