26 lutego 2013

malibu muffins, alcohol-free


Being alcohol-free might be considered a huge disadvantage, but well it also makes them universal and serving the needs of all ;) Do you remember the recipe for the coconut cake without baking, that by the way was very popular with you (I'm so glad)? This time I'd like to offer you something different, though still with coconut flavour which has lately become my addiction ;) It was quite a while since I saw this recipe, but it couldn't escape my attention. Then the right moment came and after 40 minutes the aroma of muffins was wafting through the flat. You need to know that these muffins are very moist thanks to pear pieces hidden inside. Mhh it tasted heavenly!

Muffiny malibu, bezalkoholowe 

Fakt, że są bezalkoholowe może być uznany za spory minus, ale prawda jest taka, że to czyni je uniwersalnymi i odpowiadającymi potrzebą wszystkich zainteresowanych ;) Pamiętacie przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia, który a propos cieszył się dużą popularność (co bardzo mnie cieszy)? Tym razem chciałabym pokazać Wam coś innego, choć wciąż z kokosową nutą, która ostatnio stała się moim uzależnieniem ;) Było to już jakiś czas temu, gdy zobaczyłam ten przepis, ale nie mogą wyrzucić go z głowy. Wreszcie nadszedł odpowiedni moment i po 40 minutach cudowny zapach muffinów wypełnił całe mieszkanie. Musicie wiedzieć, że te muffiny są bardzo wilgotne dzięki kawałkom gruszki ukrytymi w środku. Mhh niebo w gębie! ;)













Malibu muffins (coconut and pear) 
Ingredients: (15 muffins) 
1 and 1/2 cup all-purpose flour
1/2 cup wholemeal flour / can be replaced with all-purpose flour
1 cup brown sugar
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon cinnamon
1 cup coconut milk
1 egg
2-3 pears
2/3 cup dried shredded coconut

1. Heat up the oven to 180°C. 
2. In a large bowl mix two kinds of flour, sugar, baking powder, salt and cinnamon.
3. Peel the pears and cut into small pieces. In a second bowl combine coconut milk with an egg. Add the mixture to dry ingredients and mix with a wooden spoon. Finally add pear pieces and shredded coconut (leave some for the topping). Combine.
4. Fill in the muffin cups to 3/4 full. Top with shredded coconut and bake for 20-25 minutes.

Muffiny malibu (kokos i gruszka) 
Składniki: (15 muffinów) 
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej / można zastąpić zwykłą mąką
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka mleka kokosowego
1 jajko
2-3 gruszki
2/3 szklanki wiórek kokosowych

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 
2. W dużej misce wymieszaj dwa rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon (suche składniki). 
3. Obierz i pokrój gruszki w małe kawałki. W drugiej misce zmieszaj mleko kokosowe z jajkiem. Wlej do suchych składników i wymieszaj drewnianą łyżką. Na końcu dodaj kawałki gruszki i wiórki kokosowe (zostaw trochę na wierch muffinów). Wymieszaj. 
4. Wypełnij foremki na muffin do 2/3 wysokości. Wierch posyp kokosem i piecz przez 20-25 minut. 

1 komentarz:

  1. Pyszności, bardzo mi się takie zestawienie smaków podoba :)

    OdpowiedzUsuń