20 lutego 2013
cheesecake brownie with cherries on top
Sometimes I can't decide, sometimes I hesitate... I have to choose one thing though I'd rather take two. I settle on one option and then I regret I haven't picked another. That's common... I'm a woman and I change my mind. I'm not to be to blame for it ;) One day I had enough of reconciling myself to choosing one thing instead of having both at the same time. And that was the day when I made a cheesecake brownie with cherries on top. Perfect combination of chocolate thickness and cheese smoothness with a hint of cherry sweetness. No more need to make these tough decisions! You can have a brownie and a cheesecake at once! Isn't that clever? ;)
Sernikobrownie z wiśniami
Czasami nie mogę się zdecydowanie, czasami się waham... Muszę wybrać jedną rzecz, choć wolałabym mieć dwie. Decyduję się na jedną opcje, a później żałuję, że nie wybrałam drugiej. Często się to zdarza... Jestem kobietą i zmieniam zdanie. Nie wolno mnie za to winić ;) Pewnego dnia miałam dość godzenia się na jedną rzecz zamiast posiadania obu w tym samym czasie. I tego dnia zrobiłam serniokobrownie z wiśniami. Idealna kombinacja gęstej masy czekoladowej i gładkiej warstwy sera z nutką wiśniowej słodyczy. Nigdy więcej nie trzeba będzie podejmować takich trudnych decyzji! Można mieć brownie i sernik jednocześnie! Sprytnie prawda? ;)
Cheesecake brownie with cherries on top
Ingredients:
200 g dark chocolate
200 g butter, softened
300 g confectioner's sugar
120 g flour
5 eggs
500 g cream cheese
1 vanilla sugar
200 g pitted cherries / you can use strawberries or raspberries /
1. Heat the oven to 180°C. Line a baking tin with parchment.
2. Melt chocolate in a pan and let it cool.
3. Mix butter and 200 g sugar until smooth. Add 3 eggs and flour. Mix and lay down 2/3 dough in a tin. You'll need a spatula to spread it.
4. Combine cheese, 2 eggs, vanilla sugar and 100 g confectioner's sugar. Pour it in a tin. And then spread the rest of chocolate mixture (it doesn't need to cover the cheese layer thoroughly). Put cherries on top.
5. Bake for 50 minutes. Cool and eat :)
Sernikobrownie z wiśniami
Składniki:
200 g ciemnej czekolady
200 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
120 g mąki
5 jajek
500 g serka homogenizowanego
1 cukier wanilinowy
200 drylowanych wiśni
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Rozpuść czekoladę w rondlu. Ostudź.
3. Zmiksuj masło z 200 g cukru pudru, aż powstanie gładka masa. Dodaj 3 jajka i mąkę. Zmiksuj i wyłóż 2/3 ciasta na blachę. Przyda się łopatka, by rozprowadzić masę.
4. Połącz serek, 2 jajka, cukier wanilinowy i 100 g cukru pudru. Przelej do blachy. Następnie rozprowadzić resztę czekoladowej masy (nie musi ona przykryć dokładnie całej warstwy serowej).
5. Ułóż wiśnie na wierchu. Piecz przez 50 min. Ostudź i jedz! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super sprawa :P Od siebie polecę na odmianę coś białego :P RAFAELLO
OdpowiedzUsuńhttp://wrzacakuchnia.pl/przepisy/desery/rafaello/
Aniu i to właśnie teraz, gdy nie wolno mi takich pyszności :( wstydź się! do zobaczenia mam nadzieję wkrótce
OdpowiedzUsuńz chęcią bym zjadła kawałeczek ;d
OdpowiedzUsuń