10 maja 2012

r jak rabarbar, i jak imbir


Trudne słowo - rabarbar, ale przepis niesamowicie łatwy :)

Spieszę się dziś bardzo, żeby "sprzedać" Wam rewelacyjny przepis z mojej kopalni natchnień. Zwykle nie udaje mi się trzymać ściśle przepisów znalezionych w internecie czy w książce kucharskiej, ale tym razem (chyba z lenistwa...) nie chciało mi się eksperymentować. Ku uciesze domowników i mojej dokładne odwzorowanie przepisu opłaciło się. Ciasto jest... brak mi słów by opisać jak dobre :) Idealnie wilgotne, idealnie słodkie, ahh niebo w gębie ;) Koniecznie biegnijcie na targ (choć może Wam się poszczęścić i również w supermarkecie znajdziecie), zabierzcie ze sobą jakieś 5 złoty i kupcie kilka łodyg rabarbaru. A! Nie zapomnijcie o imbirze, to on czyni cuda w tym cieście! Resztę składników za pewne macie w domu, więc teraz możemy zabrać się za pichcenie. A! Ważna wiadomość dla wielbicieli kruszonki (tak, tak ciasto jest z kruszonką) - jest obłędna!


Ciasto rabarbarowo-imbirowe z kruszonką 

Jest rabarbar, będzie ciasto. 

Kroimy w kostkę. 

Ścieramy imbir. 

Nowy patent - kruszonka z patelni :) 

"Kraina żółtkiem, masłem i imbirem płynąca" ;) 

Ucieramy ciasto. Cudownie zaczyna pachnieć. 

Robimy warstwy. Pierwsza z ciasta cudownie żółciutkiego ;)

Druga z rabarbaru.

A trzecia, trudno się nie domyślić, kruszonka! 

Do piekarnika i po 45 minutach gotowe, gorące i pachnące. Nie da się czekać aż ostygnie ;)

Było pyszne... 

Przepis: 
CIASTO: 
180 g mąki 
200 g masła (kostka)
160 g cukru
3 jajka
5-6 łodyg rabarbaru (ok. 500 g) 
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody 

KRUSZONKA: 
50 g masła 
50 g cukru
100 g mąki
2 łyżeczki imbiru w proszku 

1. Przygotuj okrągłą formę na ciasto o średnicy do 25 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180°C. 
2. Umyj i pokrój rabarbar w małą kostkę (ok.2 cm). Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. 
3. Przygotuj kruszonkę. Na patelni rozpuść 50 g masła, dodaj imbir w proszku i cukier. Skończ podgrzewać. Dodaj mąkę i wymieszaj. Kruszonka gotowa, niech czeka na patelni :) 
4. Przygotuj ciasto. Przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach, cukier, starty świeżo imbir i jajka. Połącz wszystko w jednolitą, żółtą masę za pomocą miksera. 
5. Włóż ciasto do formy, na nim ułóż rabarbar i na koniec posyp kruszonką. Piecz przez 45-50 min. Zanim wyjmiesz sprawdź patyczkiem czy ciasto nie przykleja się zbyt mocno. Gotowe ciasto jest wilgotne, ale nie może wypłynąć ;) Teraz zaparz kawę, odkrój jeszcze ciepły kawałek ciasta i jedz!

SMACZNEGO! 

1 komentarz:

  1. Już całe lata świetlne nie jadłam rabarbaru! Uciekałam od niego, bo tak przykazał lekarz. Ale jak tu wytrwać? Pachnie, wyglada i tak kusi... Niestety, tym razem nie udało mi się zastosować do polecenia lekarza:(
    Pochłonęłam spore ilości tego rarytasu i szczerze wszystkim polecam. A kto nie zjadł, ten niech sobie chociaż popatrzy!

    OdpowiedzUsuń