7 maja 2012

cytryna na słodko


Nie na kwaśno, ale na słodko! Pysznie, idealnie na wiosnę, choć może nawet bardziej na lato.

Jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że też chcę swoją "ściętą cytrynę" w słoiczku! Jeszcze nie do końca wiedziałam co zrobię z tym gęstym sosem cytrynowym, ale byłam pewna, że za długo w kuchni nie postoi... i się nie pomyliłam. Zaraz potem BakedBree podrzuciła pomysł na naleśniki z tym cudownym sosem, a że sosu po naleśnikach jeszcze się troszkę ostało to zaraz powstały muffiny oblane wyśmienitą orzeźwiającą polewą. O naleśnikach będzie wkrótce, o muffinach było już dużo, a dziś zapraszam na cytrynowy eksperyment :)

Gęsty sos cytrynowy 

Cytryny to podstawa. Chyba się spodziewaliście? ;) 

Obieramy lub od razu ścieramy na tarce. 

Łączymy cytrynę z cukrem. 

Powstaje cytrynowy granulat ;) 

Teraz masło. Potem jajka i sok z cytryn. 

Masa staje się dość rzadka. Gotujemy na wolnym ogniu. Gotowy sos nie będzie bardzo gęsty i stały, raczej będzie powoli spływać po łyżce :) 

Gotowe :)


Przepis:
3 cytryny (sok i skórka) 
1,5 szklanki cukru 
1 szklanka masła (ok. 150 g) 
4 jajka
szczypta soli 

1. Sparz cytryny i obierz je ze skórki lub od razu zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj cytryny i cukier do robota kuchennego z nożykiem. Włącz robota i połącz cytrynę z cukrem. Powstanie "mokry granulat". Dodaj masło i utrzyj je w robocie z cukrem i cytryną. 
2. Dodawaj jajka jedno po drugim i wciąż ucieraj. Na koniec wlej sok z cytryn i dodaj sól. Masa będzie rzadka i blado żółta. 
3. Wlej sos do rondla i gotuj na wolny ogniu, by trochę zgęstniał. Cały czas mieszaj drewnianą łyżką. Mi ten proces zajął 15 min. Na wierzchu pojawi się pianka, a gotowy sos powinien powoli spływać po łyżce. 

SMACZNEGO!

Wkrótce przepis na genialne naleśniki, wprost idealne w połączeniu z sosem cytrynowym :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz