12 maja 2012

idealnie dobrana para


Jajko z rozpływającym się żółtkiem i szparagi to para idealna!

Sezon szparagowy rozpoczęty, wyśmienitą sałatką i pierwszym w życiu jajkiem w koszulce. I w tym miejscu pozwolę sobie na małą dygresję, otóż: ciekawostka językowa w ramach wsparcia rozwoju umiejętności językowych Polaków ;) Jajka w koszulkach to nie "eggs in T-shirts", tylko poached eggs! Jaka niesprawiedliwość i dyskryminacja, bo przecież ziemniaki w mundurkach, to mogą się nazywać "jacket potatoes"! ;) Wracając do sałatki, jest ona moim odkryciem tygodnia. Okazuje się, że można użyć naprawdę niewiele składników, a zaspokoić głód i smak na coś zielonego.

Zanim zaproszę Was na szparagowo-jajeczne szaleństwo, muszę wyznać, że właśnie spędzam bardzo romantyczny sobotni wieczór z mężczyzną na kanapie wpatrzonym w biegających za piłką niemieckich Polaków... ;) Dla niewtajemniczonych, właśnie zakończył się bardzo pasjonujący finał pucharu Niemiec i tak jak czasem mecz nie przeszkadza mi wcale, tak w sobotni wieczór miałabym lepsze pomysły na spędzenie wolnego czasu ;) Co to będzie w czerwcu?

Teraz Czas zaszyć się w kuchni dziewczyny! A może chłopaki w ramach odpokutowania za różne winy, przygotujecie taką pyszną kolację "swojej kobiecie"? ;) Polecam gorąco, bo to nie jest zwykła sałatka!


Sałatka ze szparagami i jajkami w koszulkach

Zielone szparagi są lepsze, wybierz te drobniejsze. Umyj.

Szparagi gotuję na parze. 

Przygotowuję sałatę. Tym razem użyłam gotowy mix sałat z rukolą. Takie mixy zwykle szybką się psują, ale jeśli kupisz i w ten sam dzień wykorzystasz całe opakowanie, liście będą pyszne. To bardzo ułatwia przygotowanie. 

Pokrój cebulę (jak wyjdzie, kształt i forma nie są ważne ;)) 

Zetrzyj parmezan. Ja użyłam innego twardego, dojrzewającego sera, które nazwy nie mogę sobie przypomnieć...

Przygotuj sos. 

Czas na jajka. Byłam pod presją, stąd brak zdjęć z tego doświadczenia. 

Już gotowe!

Pięknie podane, ale to sałatka nie do patrzenia, a do jedzenia :)

Można jeść z obiadem, w ramach obiadu / kolacji, albo nawet po obiedzie ;) 

Przepis: 
(2 porcje) 
8 - 10 zielonych szparagów (można zastąpić białymi) 
pół czerwonej cebuli 
szczypiorek
mix sałat (lodowa, rukola, roszponka) 
2 jajka 
50 g startego parmezanu lub innego twardego sera 

SOS: 
5 łyżek oleju lnianego (można użyć oliwy, ale smak będzie zupełnie inny) 
2 łyżki cytryny
3 łyżki wody
sól 
pieprz

1. Zacznij od szparagów. Odłam zdrewniałe końce, umyj i ugotuj na parze przez 10-15 min. Sprawdź czy są miękkie, ale nie rozpadające się. 
2. Umyj sałaty, pokrój cebulę (jak lubisz), posiekaj szczypiorek. Włóż do miseczek na sałatkę. Ułóż szparagi. Jeśli są grube i długie, przekrój. Zetrzyj ser na drobnym oczku. 
3. Przygotuj sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 
4. Teraz zajmij się jajkami. Tu znajdziecie film z profesjonalistą w akcji. Warto naśladować! Do garnka wlej wodę, zagotuj i dodaj 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny. Zmniejsz ogień, niech woda wolno bulgocze. Do małej miseczki wbij ostrożnie jajko, by żółtko się nie rozpłynęło. Zamieszaj łyżką w garnku z wodą, by utworzyć wir. Wyjmij łyżkę, woda dalej wiruje. Wlej ostrożnie (z niskiej wysokości) jajko. Będzie wirowało w garnku. Niech gotuje się 2 min. Wyjmij łyżką cedzakową. Brawo! Właśnie zrobiłeś jajko w koszulce :) Ścięte białko i płynne ciepłe żółtko, rewelacja! 
5. Ułóż jajko na szparagach, posyp startym serem, polej sosem i jedz od razu! 

SMACZNEGO! 

1 komentarz:

  1. Kurde gdy znalazłem ten przepis wydawał mi się na tyle świetny że warty zainwestowania 23zl za olej lniany oraz 16 zl w szparagi... niestety sałatka wydaje się strasznie mdła, nic nie przełamuje smaku zieleniny, ale cóż jezeli ktos lubi sałatki przypominające w smaku trawnik to polecam. Przynajmniej nauczyłem się robić jajka w koszulce ;)

    OdpowiedzUsuń